С месеци и години сме живели нормално, ние с вас. Ходили сме на работа или сме гледали деца, учили сме много или сме се местили в друга държава.
Селфитата – тези предатели
Знаете ли коя е най-честата причина да започнем диета? Снимките. Че дори и тези, които си правим сами – селфитата. Някак на снимка успяваме да се погледнем отстрани по различен начин от оглеждането в огледало. Снимката ни среща с непознатия познат за нас човек. И забелязваме, че тук там тази персона е наедряла, отпуснала се, окръглила се. Това ли сме ние? Да! И ето ти нововъзникнал проблем, на който хукваме да търсим решение.
Има и други причини човек да осъзнае, че е време за спешни мерки – някоя нетактична приказка, изпусната от позната, интервю за работа, търсене на нов партньор... всичко това може да ни доведе до факта, че не изглеждаме добре.
Най-често интернет проучвания ни извеждат на пътя на диетите
Ние сме хора рационални. Веднага се хвърляме към действия и мерки. Претърсваме интернет. Говорим с приятели. Търсим методи и диети. Опитваме какво ли не. И килограмите ту се стопяват, ту се връщат. Не ядем, нервни сме, гладни, понякога и се разболяваме, а ефектът обикновено е малък. Ако имаме късмет, рано осъзнаваме, че не ни трябват временни действия, а цялостна промяна на храненето, както и количеството движение, което упражняваме. По пътя към добра фигура и здраве новите хранителни навици не се създават лесно – готвенето вкъщи, замяната на т.нар. забранени храни с нови, храненето в еднакви часове, движението, всичко изисква усилия.
За това е важно да не си поставяме невъзможни очаквания, а да вървим към промяната стъпка по стъпка. Някъде по този път ще срещнем продуктите, произведени от брашно на азиатското растение конджак, което мнозина сравняват със сладкия картоф. Това са паста, нудълс и ориз, които подпомагат отслабването. Какво представляват те? Храна, която може да поеме огромно количество вода така, че в 100 грама от нея да се съдържат само 9 калории и 0 г въглехидрати. За сравнение, например, 100 г спагети от пшенично брашно, съдържат около 350 калории. Т.е. можем да ядем като едновременно визуално и вкусово задоволяваме апетита си, стомахът ни е пълен, но с далеч по-малко калории и въглехидрати. И ни е вкусно, и нямаме чувството, че гладуваме.
Каква всъщност е мистерията около растението конджак, с което хем хапваш, хем ти помага да отслабнеш? От една страна са ниските калории, и от друга страна грудката на растението, от което се прави брашното за Slim Pasta, е богата на глюкоманан – одобрен от Европейската агенция по безопасност на храните, за контрол на теглото.
Slim Pasta – разнообразие на ползите и на рецептите
Slim Pasta е част от тенденцията за здравословна нискокалорична и нисковъглехидратна кухня. Нейните създатели са заложили на любимата на всички италианска храна и са създали различни видове паста, ориз, нудълс... Всички те мога да бъдат приготвени с любимите ни доматени или сметанови сосове. Всъщност, тъй като самият продукт е почти без калории и без въглехидрати, ние ядем, усвоявайки вещества единствено от соса, зеленчуците или месото, които сме им добавили. Останалото ни дава чувството за ситост, а и е така измислено, че да е с по-твърда консистенция, предоставяйки ни възможност за по-дълго дъвчене. Според водещи специалисти в здравословното и балансирано хранене, дългото дъвчене е един от залозите за пълното усвояване на храните и една от основните предпоставки за стройна фигура, запазена дълготрайно, заедно с готвенето вкъщи и консумацията на готвена храна.
Освен всичко това Slim Pasta може да се употребява и като здравословна храна от хора с проблеми с глутена или от хора с автоимунни заболявания като диабета, тъй като са без глутен и без захар. Не случайно, освен в хранителните магазини, продуктът се намира и в аптеките като средство за контрол на теглото, при диабет и глутенова непоносимост.
Ефективност на отслабването – това, за което се борим
Добре информирани, всички сме чували или сме изпитвали на гърба си йо-йо ефекта. Това, което искаме, отслабвайки, е резултатът да е траен. Затова и не бива да спазваме диети, а да направим „пълна промяна” т.е. да си съставим нов и постоянен режим на хранене. Такъв с по-малко калории, повече фибри и в същото време да не гладуваме, за да не стресираме организма и да не го принуждаваме да лепва всичко изядено като запас. Бихме могли, например, да заменим едно от дневните си хранения със Slim Pasta, приготвена апетитно с доматен сос и бекон. Така ще намалим дневния прием с около 400-500 калории според размера на порцията. И в същото време няма да чувстваме глад. По уравнението на Мифлин* приемът на 500 калории по-малко дневно би ни подсигурил намаляване на теглото с около 1 кг седмично. Подобна практика дава трайни и не драстични резултати от около 3-4 килограма по-малко месечно, което, за няколко месеца, се превръща в трайна загуба на тегло и далеч по-добри здраве и фигура.
Хитро, а?
Повече за функционалните храни Slim Pasta (Слим Паста). Можете да ги намерите онлайн и в добрите аптеки и търговска мрежа.