Накъртва от сладост и се топи в устата - супер лесна рецепта за идеалната баклава:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Накъртва от сладост и се топи в устата - супер лесна рецепта за идеалната баклава:
Накъртва от сладост и се топи в устата - супер лесна рецепта за идеалната баклава:
16629
Накъртва от сладост и се топи в устата - супер лесна рецепта за идеалната баклава:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

По традиция на Коледа задължително трябва да има баклава на трапезата. Всяко семейство има своята любима рецепта, но ако все още не сте опитвали да приготвите този пресладък ориенталски десерт сами, ние имаме за вас идеалната рецепта - без да месите тесто, само за около 3 часа ще имате на трапезата си това изкусително лакомство!

баклава с бутер тесто

Бърза баклава с бутер тесто

Продукти

1 опаковка бутер тесто
2 чаши сушени кайсии
1 чаша стафиди
1 чаша орехи
1 чаша захар (кафява - Demerara
50 гр. масло
3 супени лъжици мед
1 яйце

Приготвяне

Първо размразете тестото на стайна температура и разрежете всеки лист на две половини. За плънката смелете в блендер стафидите и сушените кайсии. Всеки вид сушени плодове - поотделно.

Добавете към всеки част от натрошените орехи, като оставите и за поръсване. Разточете първия лист тесто до размера на тавата. Разстелете  половината сушени кайсии на повърхността и поръсете със захар (demerara или обикновена) на вкус. Покрийте с втори разточен лист тесто. Поръсете със слой стафиди (смесени с орехи) и захар. Отново повторете слой от тестото и слой от втората половина сушени кайсии, поръсете със захар, а след това покрийте с последния разточен лист тесто.

Намажете повърхността с жълтък, смесен с една супена лъжица вода. Нарежете на ромбове, но не и до края, а само трите най-горни слоя. Гарнирайте с орехи. Поставете баклавата във фурната за 10 минути на 200 градуса, след което залейте всяко парче с разтопено масло и върнете във фурната за още половин час на 160 градуса. От половин чаша вода и около половин чаша захар сварете сироп. За вкус добавете мед към него. Разрежете отново готовата баклава, така че да прережете само горните три слоя, залейте с меден сироп и оставете да се охлади. Нарежете охладената баклава до края и сервирайте.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft