500 гр. готови кори за баница
1 кг тиква
250 гр. масло
1 1/4 ч.ч. (250 гр.) захар
1/2 ч.ч. (100 гр.) орехови ядки
1/2 ч.ч. (100 гр.) галета
канела
ванилия
1/2 ч.ч. (100 гр.) пудра захар
Обелете и настържете тиквата на едро ренде. След това загрейте малко от маслото и задушете вътре тиквата, докато поомекне. След това я смесете със счуканите орехови ядки, галетата и канелата. В намазана с масло тавичка подредете няколко листа от готовите кори, като ръсите всяка с разтопеното масло. Отгоре разпределете част от тиквената плънка и поръсете със захар. Отново покрийте с кори, след това - плънка и редувайте така до изчерпване на продуктите. Завършете тиквеника с 2-3 кори, поръсени само с мазнина. Нарежете на парчета с остър нож и пъхнете тиквеника в загрята предварително умерено силна фурна. Печете до зачервяване. Поднесете поохладения тиквеник поръсен с пудрата захар и ванилията.
Автор: lakomnik.bg