Открих тази рецепта веднъж, когато случайно ми останаха варени картофи и понякога използвам пюрето, което остане от обяда за тази вкусна рецепта с картофи . Но повярвайте ми, тези малки картофени крокети са толкова вкусни, че редовно ги приготвям вместо обичайните печени или пържени картофи, макар и да отнемат малко повечко време. Рецептата е много лесна и проста, евтина е и всички имаме съставките в кухнята.
Вкусни картофени крокети
Продукти:
2 големи сварени картофа
сол на вкус
черен пипер
червен пипер на прах
2 супени лъжици нишесте
малко сух магданоз (1 чаена лъжичка)
За пържене:
1 яйце
галета
1 супена лъжица ситно настърган пармезан на вкус
малко сушен магданоз
Приготвяне:
Сварете картофите с кората, след това ги обелете и нарежете на кубчета, след което ги намачкайте с вилица или преса. Подправете със сол и черен пипер на вкус, след което добавете малко сушен магданоз.
Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно подправките.
След това добавете две супени лъжици нишесте и след като разбъркате добре, омесете сместа на ръка, трябва да се получи хубаво компактно "тесто", което лесно се оформя на ръка.
Разделете тестото на пет равни части, след което разточете всяка част с длани, докато получите "пръчка" с дебелина на пръста. След това натиснете всеки от тях отгоре във вилицата, образувайки шарки.
По този начин рулцата ще се сплескат малко. Нарежете ги на парчета (по маркираното с вилица), след което пригответе сместа за паниране. В купа счупете едно яйце и го разбийте с вилица.
В друга купа смесете галетата със ситно настърган пармезан и добавете сушен магданоз. След това потопете добре всеки крокет първо в яйчената смес с помощта на вилица, а след това в сместа от галета.
Така приготвените крокетчета се пържат в умерено загрято олио, докато се зачервят хубаво от двете страни. При пържене е най-добре да ги обърнете няколко пъти, докато постигнат желания цвят.
Отцедете ги върху домакинска хартия, за да попие излишното олио.
Да ви е сладко!