От дълго време хората използват отвари от растения, кости или месо, за да получат силно концентрирани здравословни напитки за възстановяване на тялото, насищане с полезни микроелементи, минерали и витамини. Сред тях истинската суперхрана е костният бульон .
Прави се от животински кости. Въпреки че такъв бульон изисква дълга подготовка, резултатът си заслужава, защото ви позволява да извлечете полезни вещества от протеиновите структури. Това са високо достъпни аминокиселини, микроелементи, колаген.
Как да си приготвите този еликсир?
Продукти:
- 600 гр. кости
- 1 морков
- сол на вкус
- провансалски билки на вкус
- лимонов сок на вкус
Приготвяне:
Когато избирате кости, изберете екологично чист продукт.
Поставете костите във вряща вода за 2-5 минути.
Отцедете и изплакнете костите.
Залейте костите със студена, чиста и филтрирана вода.
Кипнете.
Гответе 12 часа на слаб огън.
За да подобрите вкуса, 2 часа преди края на готвенето можете да добавите лук, моркови, целина или нейния корен, сол и подправки.
Добавете лимонов сок 2-3 часа преди края на готвенето. Това ще засили процеса на отстраняване на хранителни вещества от костите.
За да направите бульона по-питателен, можете да добавите животински връзки, рибена кожа, глави, парче месо.
Бульонът може просто да се пие или да се използва като основа за супи, задушени зеленчуци и други ястия. Не трябва да се съхранява в хладилник повече от един ден, в противен случай свойствата му ще се променят. Можете обаче да го прецедите, да го поставите в стъклен съд, да го охладите и замразите. Трябва да го размразите в хладилника, за да не разрушите полезните структури. След това можете да го претоплите.
Какви са ефектите от костния бульон?
- Поддържане на протеиновите структури на тялото, включително връзки и стави.
- Възстановяване и заздравяване на стомашно-чревния тракт.
- Поддържане красотата на кожата, косата, ноктите.
- Подобряване на метаболизма и обмяната на веществата. Обикновените бульони също имат този ефект.
- Положителен ефект върху нервната система.
- Подобряване на качеството на костната тъкан.
Особено полезен е за възстановяване на организма след боледуване и за отслабване. Този питателен продукт е подходящ за лека закуска и след тренировка.
Въпреки това, има редица заболявания, за които е по-добре да се консултирате с лекар относно употребата на костен бульон и други силни бульони. Например, при нарушения на метаболизма на протеини и мазнини, атеросклероза, подагра, уролитиаза и холелитиаза, висок холестерол, триглицериди, пикочна киселина.