Като начало, няма да приготвите никога същият Baileys у дома. Името е собственост на RA Bailey & co, а оригиналната рецепта се пази зад седем ключалки в продължение на половин век. Но редакцията ни се отчайва и предлага да приготви друг, не по-малко вкусен домашен кремообразен ликьор. Няма проблеми: всичко е просто и достъпно .
За основа е за предпочитане да вземете отлежал алкохол: коняк , уиски или ром. Тогава се появяват леки танинови нотки , които перфектно допълват вкуса на сметана и кафе. Водката също е подходяща, но трябва да е с висока степен на чистота (за да се избегне силна алкохолна миризма). Да започваме!
Съставки
коняк 300 мл
сметана 500 мл
захар 80 гр
Кондензирано мляко 370 гр
Яйчен жълтък 2 бр.
Пчелен мед 1 ч.л
Разтворимо кафе 2 ч.л
ванилия 20 гр
Джинджифил на прах 2 гр
Вода 1 супена лъжица
Канела на вкус
Подготовка
Смесете мед, джинджифил, канела и коняк в бутилка. Разклатете и затворете капака (запушалка).
Приберете в хладилник за 4 дни. Изваждайте и разклащайте добре всеки ден.
След това го прецедете през парче плат или тензух.
Отделете суровите жълтъци в купа, добавете сметаната, захарта, кондензираното мляко и ваниловата захар. Разбъркайте всичко добре.
Изсипете вряла вода върху разтворимото кафе в отделна купа.
Комбинирайте разбития кремообразен жълтък с частта кафе. Разбийте всичко с миксер.
Изсипете прецедената тинктура от подправки в сместа. Разбийте напитката отново за 10 секунди.
Изсипете готовия крем ликьор в бутилка, запечатайте и приберете в хладилник до 7 дни. Добър апетит. Наслаждаваме се, но не забравяйте, че прекомерното пиене е нездравословно.