Направиха специален анализ-Ето какво точно съдържат българските кренвирши

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Направиха специален анализ-Ето какво точно съдържат българските кренвирши
10753
Снимков материал: pixabay.com
Направиха специален анализ-Ето какво точно съдържат българските кренвирши

Напоследък активно се заговори за минимални стандарти при колбасите, а една от идеите е кренвиршите да не се наричат така, ако в тях няма поне 75% месо. Какво обаче има в българските кренвирши?

От bTV са направили сравнителен анализ на шест различни марки кренвирши от различен ценови клас, които в момента се продават в магазините.

Според етикетите те съдържат, освен някакъв процент месо, соев протеин, лактоза, гума гуар, мононатриев глутамат, натриев нитрит, модифицирано нишесте, механично отделеното свинско месо или птиче месо, Е-та.

Цените им пък варират между 5,21 и 19,93 лв. на кг.

Соевият протеин е най-високият клас изолат от соя – протеин, но растителен, т.е. няма аминокиселините, които има животинският, обясни председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев

Нека не създаваме параноя – мононатриевия глутамат е усилвател на вкуса, той няма никаква друга роля, прави продукта по-вкусен, затова кара потребителя да консумира повече, каза гостът.

Гума гуарът е сгъстител, който присъства в абсолютно всички бонбони, в цялата захарна промишленост, както и в медикаментите. Това, че се нарича гума гуар, не означава, че е гума, това е вид колаген, обясни Вътев.

Натриевият нитрит е консервант и цветообразувател. Количеството му в 1 кг от който и да е продукт е след третия знак на десетичната запетая, т.е. той е хилядни от грама в килограм продукт. Той е силно токсичен във високи дози, но и всяко лекарство е токсично във високи дози, подчерта той.

Не съм толкова дълбок специалист по ГМО, за да кажа дали модифицираното нишесте е ГМО, но ясно се вижда, че имаме заместване на месото с нишесте – картофено, модифицирано нишесте, посочи Вътев. След като присъства, това е продукт, който не е забранен за влагане. Досега цялата философия на контрола беше, че продуктът трябва да е безопасен. Това категорично е безопасен продукт, друга е темата каква му е хранителната стойност.

Съставките и рецептата на кренвирша спрямо една вафла са една шеста от етикета, добави гостът.

Той обясни, че до момента няма изискване да се посочва процента на месо в съдържанието, както и че в етикетите съставките се изписват според количеството си низходящо. Колкото по-висока е цената, толкова по-малко месото е замествано с нещо друго, посочи той.

Проверка установи, че съставките в кренвирш по стандарт „Стара планина“, са доста по-малко, макар отново да присъства натриев нитрит.

„Нито една от съставките не е опасна за здравето на потребителя. Нито една! Откакто свят светува в месопреработката натриевия нитрит се влага с две цели – цветообразуване и консервиране на продукта“, изтъкна Вътев.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft