Конфитюр или сладко от сини сливи е едно истинско изкушение, без което зимата не можем. Тази рецепта е изпитана и страхотна
Ако не обичате сини сливи, а в момента все още има много праскови на пазара, можете да изпълните рецептата с тях и ще имате у дома страхотен домашен качествен, без химия конфитюр.
Приготвяла съм го с различни видове плодове, даже асорти. Миналата година сложих сини сливи и праскови.
Изключително лесен за приготвяне, защото на котлона или на огнището започва да пръска, трябва да бъркате постоянно, а във фурната си спестявате много усилия.
1 кг захар
2 кг узрели сини сливи или праскови
лимонтозу
орехи
индрише – индришето подхожда на праскови и на кайсии; ако не харесвате неговия аромат, не го използвайте. Вместо него съм слагала канела
Измийте плодовете и премахнете костилките. Нарежете ги на парченца и ги сложете в тенджера.
Изсипете захарта и объркайте добре, за да се смеси с плодовете.
Оставете плодовете да стоят така 1 нощ. Бях ги оставила 12 часа, заради моето свободно време.
Добре е да сложите листата индрише, за да може сокът от плодовете да извлече аромата.
На следващия ден изсипете плодовете в тава и ги сложете да се пекат във фурната. Извадете индришето.
Тя трябва да бъде добре загрята предварително. Във фурната ще се изпари водата от плодовете, захарта ще се карамелизира, а плодовете ще се изпекат.
По желание можете да сложите орехови ядки, които много подхождат.
Трябва да разбърквате, за да може сложените сини сливи да се изпекат равномерно.
Можете да оставите вашия конфитюр от сини сливи по рядък или по-гъст. Накрая сипете 1 с.л. лимонтозу. Това е единственият консервант.
Можете да попстъпите накрая по 2 начина.
Ако желаете да не стерилизирате бурканчета с конфитюр от сини сливи, трябва да разсипите сливите горещи в топли бурканчета. Бързо ги затваряте и ги обръщате върху капачката.
Ако искате за по-сигурно да ги стерилизирате, не сте длъжни да разсипвате плодовете горещи.
Стерилизирайте 10 минути след завиране за запечатване на капачката.