Този млечен хляб е изключително нежен, мек и ефирен. Добавянето на мляко придава на тестото с мая приятен вкус, а използването на техниката Tenjong му придава мекота. Характерното тук е, че една част от тестото се вари и след това се смесва с останалата част. Благодарение на това специфично действие тестото бухва и става поресто. Не пропускайте да зарадвате семейството си с невероятно вкусния пухкав млечен хляб .
Пухкав млечен хляб
Продукти:
360 грама брашно
250 грама прясно мляко
2 яйца
20 грама масло
1/4 ч.л. суха мая
40 грама захар
1 ч.л. лъжичка сол
Приготвяне:
Загрейте 150 грама от млякото до топло състояние, добавете към него маята, захарта и оставете да престои четвърт час.
След това пригответе т.нар. "tenjong". Добавете 20 грама брашно към останалото мляко, сложете на среден огън и варете , докато получите консистенцията на пудинг.
След това сместа трябва да се охлади леко.
Счупете 1 яйце в останалото брашно, добавете маслото, маята с млякото и солта. Накрая добавете сварената по-горе паста, разбъркайте и омесете тестото. Прехвърлете готовото тесто в удобен съд, който първо трябва да се намаже с олио. След това го оставете за час и половина, така че да втаса достатъчно.
Премесете тестото, разделете на части и оформете по желание хляба - може на топки, или пък питки, а може и на един по-голям самун.
Разбийте второто яйце с 40 грама мляко и намажете хляба преди печене.
Изпечете хляба за половин час във фурната на 180 градуса.