За всеки уважаващ себе си италианец доматите са свещено нещо. Любовта към сочните червени плодове може да се проследи в почти всяко национално ястие, от пица до лазаня. А името на плода дойде при нас от Средиземно море и буквално означава „златна ябълка“. Днес предлагаме на нашите читатели да готвят домати на италиански по автентична рецепта.
Без излишно време прекарано в кухнята или дълъг списък от съставки. Предястие за домати отнема 10 минути за готвене! Това е универсално ястие, което ще бъде отлична гарнитура както за риба, така и за месо.
Съставки
Домат 500 гр
Чесън 2 скилидки
Сол на вкус
Магданоз 20 g
Черен пипер (смлян) на вкус
Зехтин 40 мл
Провансалски билки 1 ч.ч
дижонска горчица 1 ч.ч
Оцет 1 супена лъжица
Подготовка
Обелете чесънът и нарежете на малки кубчета. Колкото по-малък, толкова по-добре. След това добавете масло към него.
Добавете провансалски билки, ситно нарязан магданоз, дижонска горчица, оцет, сол и черен пипер.
Нарежете доматите на филийки. По-добре е да се вземат домати със среден или малък размер, така че кръговете да са приблизително еднакви и да не се разпадат.
Подредете доматите на слоеве, като обилно мажете с пикантния дресинг. Охладете в хладилник за половин час и сервирайте студена
Ако предпочитате пикантно ястие, препоръчваме да добавите малко лют пипер. Магданозът традиционно се използва за домати по италиански , но пресният босилек също е чудесен. И не забравяйте да добавите провансалските билки! Те играят ключова роля. Пожелаваме ви приятен апетит и още зрели домати за тази сочна салата