Макароните отдавна са залегнали здраво в менюто на всяко семейство. Вече не са само сварени и сервирани с кетчуп и кайма. Днес те се използват като една от съставките на вкусни ястия. По правило това са гювечите. Те са не само много засищащи, но и вкусни. Допълнени с правилните съставки, пастата може да бъде една от любимите ви храни. И ако търсите нещо вкусно, с което да нахраните семейството си тази вечер, ето една рецепта за вас.
Този гювеч се нарича още "юфка" . Като малки често ни предлагаха нещо подобно в детската градина. След това имаше няколко вариации: с яйце, месо, извара, парченца плодове и стафиди. Можете да опитате да го приготвите с кайма. Ако нямате юфка у дома, можете да използвате обикновена паста. Включени са подробни инструкции и съвети.
Съставки
Юфка 300 гр
Свинска кайма 500 гр
Лук 3 бр.
домат 2 бр.
кашкавал 250 гр
Майонеза 4 супени лъжици
Доматена паста 4 супени лъжици
Мляко 200 мл
Слънчогледово олио 4 супени лъжици
подправки 1 пакет
Сол н вкус
черен пипер (смлян) на вкус
Подготовка
Сварете вода в тенджера. Не забравяйте да я посолите, а след това сварете пастата според инструкциите на опаковката.
Когато пастата е готова, изхвърлете я в гевгир и я оставете настрана да изстине.
Междувременно обелете 1 глава лук. Смелете го с нож или в блендер
Добавете настъргания зеленчук към каймата. Подправете със сол и черен пипер на вкус
Загрейте слънчогледовото олио в тиган и запържете каймата до омекване. Ако искате каймата да е по-крехка, можете допълнително да я смелите в блендер.
Направете сос за юфката. За да направите това, смесете мляко, майонеза и доматено пюре в отделен контейнер
Настържете кашкавалът на едро ренде
Сега вземете формата, в която ще печете. Намажете я с масло. Обелете 2 глави лук и нарежете на кръгчета. Постелете дъното на формата с тях. Отгоре се изсипва каймата и се разпределя върху лука.
Нарежете доматите на филийки и поставете върху каймата
Нарежете билките и ги поръсете върху доматите.
Следващият слой ще бъде половината от кашкавала.
И след това - юфка. Изсипете сосът върху слой макарони и отгоре поръсете с останалото количество кашкавал
Задайте температурата на фурната на 180°C. Изпратете ястието във фурната за 50 минути
Плодовите опции се поливат със сироп или мед. Тъй като нашата версия вече включва сос, приготвен от мляко, доматено пюре и майонеза, не е необходимо да я поливате, защото ястието вече е доста сочно. Но както се казва, картите са в ръка: можете да добавите малко домашен сос или кетчуп в чинията си. Споделете рецептата на вашата страница и тогава вашите приятели също ще се научат как да сервират познати съставки по нов начин.