Със сигурност сте опитали месо по френски и може би някога готвена риба на френски . Всъщност технологията за готвене е една и съща: картофена подложка, основна съставка, лук, сос и слой настърган кашкавал. Преди седмица бях на парти, където на масата имаше такива картофи ! Никога не бих си помислил, че това ястие ще бъде толкова вкусно без месо или риба.
Разбира се, записах рецептата веднага. След няколко дни пресъздадох това просто, но много вкусно и задоволително ястие. Отлична възможност за разтоварване от месни ястия! Пълнежът ще бъде гъби и домати, пържени с лук . Звучи вкусно, нали? Да приготвим картофите във фурната !
Съставки
Картофи 600 гр
Лук 2 бр.
гъби 300 гр
Домат 2 бр.
кашкавал 100 g
Сметана 100 g
Сол на вкус
Черен пипер (смлян) на вкус
Копър на вкус
Слънчогледово олио на вкус
Подготовка
Обелете първо картофите и гъбите. Нарежете единия лук на кубчета, а другия на половин пръстени.
Лукът, нарязан на кубчета, се изпраща в тиган, предварително загрят с растително олио и се запържва до прозрачност.
Нарежете гъбите на филийки и смесете с лука. Накълцайте копъра и го добавете в тигана. Подправете със сол и черен пипер.
Нарежете доматите наполовина и след това ги нарежете на половин пръстени. Картофите - на тънки плочи и настържете кашкавала на ситно ренде
Покрийте лист за печене с фолио и намажете с растително масло. Оформете долния слой на съда, като разстелите няколко филийки картофи.
Поставете лука върху картофите на половин пръстени, сол и черен пипер. Следващият слой са гъби. След това наредете доматите.
Разпределете заквасена сметана върху горния слой, поръсете с настърган кашкавал. Ястието се пече 35-40 минути при 180 ° C.
За да приготвите пържени картофи с домати , можете да използвате не само заквасена сметана като сос. Можете да вземете майонеза или гръцко кисело мляко. И за да стане сосът по-вкусен, добавете малко зехтин с чесън и подправки.