Тази рецепта ще ви помогне да направите невероятно вкусни мариновани зеленчуци, при които краставиците запазват хрупкавата си текстура и бурканите могат да стоят удобно на стайна температура за дълго време.
Нека започнем с нарязване на лука: нарежете го на пръстени или на малки парчета.
Измийте добре сладкия пипер, отстранете семената и го нарежете на кръгчета.
В чист литров буркан се поставят 10-15 зърна черен пипер.
Добавете един дафинов лист.
Поставете 7-8 кръгчета лук. Използвам червен лук, но можете да използвате и обикновен лук.
Следващият слой е направен от сладък пипер. Аз използвах жълти чушки, но вие можете да използвате червени или зелени, но жълтите правят зеленчуците да изглеждат по-привлекателни в буркана.
Поставете слой домати отгоре. Най-добре е да използвате малки домати, за да могат да се съберат повече в буркана.
Напълнете съдържанието на бурканите с гореща вода, покрийте с капаци и оставете за 10 минути.
Докато зеленчуците се накисват, налейте вода в тенджерата и добавете 1 супена лъжица сол и 2 супени лъжици захар на всеки литър вода.
След това налейте 75 мл 9% оцет и поставете тигана на огъня.
Когато саламурата започне да кипи, излейте водата от бурканите и вече няма да е необходима.
Залейте бурканите с гореща саламура.
Затворете плътно капачките, обърнете бурканите и ги поставете върху капачките. Покрийте с одеяло и оставете докато изстине напълно.
Зеленчуците стават невероятно вкусни и ароматни, а краставиците остават хрупкави. Такива препарати се съхраняват перфектно при стайна температура в продължение на няколко години.
Опитайте да направите няколко тестови буркана.