Ето една рецепта за салата, която не прилича на никоя друга, която познаваме. Маринованите домати вървят чудесно с ястия на скара.
Сигурно сте изпробвали някоя рецепта за предястие или основно, която да включва пълненето на доматите със салата или с плънка на основата на кайма/ориз. Но тази рецепта е различна. Тук любимите ни зеленчуци (а технически погледнато - плодове) се пълнят с билки и след това се накисват за няколко часа, за да омекнат и да се изпълнят с вкус.
Разбира се, тази рецепта е само вдъхновение. Мариноването на домати по този начин е поле за експериментиране с подправки, но и с допълнителни съставки. Така приготвените зеленчуци могат да се включат и в някоя по-традиционна салата.
Ето необходимите продукти за рецептата Пълнени мариновани домати:
Пълнени мариновани домати
Продукти:
- Няколко хубави, здрави домата
- Голяма връзка копър
- 1 глава червен лук
- 1 голяма скилидка чесън
- мащерка, провансалски билки или друга билкова комбинация по ваш избор
- сол, черен пипер, захар, зехтин, ябълков оцет
Приготвяне:
Сложете ситно нарязан копър в голяма купа. Лукът се нарязва на малки кубчета и се добавя към копъра. Изцеждаме и чесъна в купата.
Накълцаният копър се поръсва с лъжица сол, две лъжички захар и избраната комбинация от подправки. Всичко се разбърква старателно и се оставя настрана за известно време.
Снимка: YouTube
Измийте доматите обилно и отстранете дръжките. Разрежете напречно от страната, противоположна на стъблото, като направите кръст, с доста дълбок разрез, но внимавайте да не разрежете зеленчука наполовина. Подправения копър набиваме плътно в разреза.
Снимка: YouTube
Полейте обилно доматите със зехтин и ябълков оцет, като се стараете течностите да попаднат в разрезите. Поставете всичко в найлонов плик и го затворете плътно, оставяйки въздух вътре. Поставете салатата в хладилника за няколко часа.
Снимка: YouTube
Преди сервиране може да ги извадите малко по-рано, за да не са съвсем студени.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!