Сладкиши с ябълки има стотици, но този е по-специален. Наричат го Кехлибарена торта заради характерния цвят, който придобиват ябълките при карамелизирането си.
Кехлибарена торта с ябълки
Продукти (За форма Ø 21 см):
ябълки - около 1 кг, по-сочен и кисел сорт
масло - 50 грама
захар - 1,5 чаши
ванилова захар - 2 ч.л.
яйца - 2 броя
брашно - 3/4 чаша
бакпулвер - 1 ч.л.
щипка сол
Приготвяне:
Включете фурната на 200 ° С. Покрийте формата с хартия за печене, разпределете нарязаното масло на дъното. След това подредете ябълките на дъното на формата, нарязани предварително на осминки или на филийки (отстранете семето), на два реда. Поръсете 3/4 чаша захар отгоре (можете да използвате кафява). Запечете ябълките за 30-40 минути във фурната.
За тестото: Разбийте 2 яйца с 3/4 чаша захар и ваниловата захар на пяна с миксер. Изсипете пресятото брашно, смесено със солта и бакпулвера. Разбъркайте отново с миксер, докато сместа стане гладка. Извадете изпечените ябълки от фурната и ги залейте равномерно с тестото. Намалете температурата до 180 ° C и поставете сладкиша обратно във фурната. Печете до златисто-кафяво за около 20-25 минути.