Мащерката не е просто подправка. Тази универсална билка е пълна със здравословни витамини. Тя е богата предимно на витамин С, а също така е отличен източник на витамин А. Съдържа мед, растителни фибри, желязо и манган.
Проучванията показват, че мащерката помага при артрит, ревматизъм и подагра. Отлично се справя с проблеми с храносмилането и с проблеми с пикочните пътища. Мащерката ще помогне при лечение на акне, но и при високо кръвно налягане.
Ако сте настинали, чаят от мащерка ще ви върне здравето. Той също така лекува главоболие, кашлица и треска. Най-добре е да използвате прясна мащерка, която се отглежда много лесно в саксия или градина. При липса на прясна мащерка може да се използва суха билка.
Как правилно да си приготвим чай от мащерка?
- 2 дебели стръка прясна мащерка с цвят;
- 300-500 мл топла вода;
- пресен лимон;
- домашен мед.
Поставете мащерката в чаша и я залейте с вряща вода. Оставете всичко да престои около 15 минути. Отстранете клончетата, след това добавете лимонов сок и малко мед (няма нужда от лимон или мед, ако не ги харесвате).
Напитка от мащерка, която лекува целия организъм
2 стръка прясна мащерка;
1-2 литра вода (филтрирана или изворна)
Приготвяне:
Напълнете съд с вода със стайна температура и добавете мащерка. Оставете цветовете да се накиснат за една нощ. На сутринта отстранете мащерката (прецедете) и добавете лимонов сок и мед. Пийте тази течност през целия ден. Ще получите приток на животворни сили, които възстановяват цялото тяло.
Заради способността си да облекчава спазми, се смята, че мащерката облекчава и менструалните болки.
АНАСОН (Pimpinella anisum)
Анасонът (Pimpinella anisum) се използва от векове за облекчаване на лошо храносмилане, подуване на корема, оригване и метеоризъм. Семената от анасон повишават и секрецията на сокове в червата, като по този начин стимулират работата на храносмилателната система.
Ускорява отхрачването и е много подходящ за лечение на бронхит, а билкарите го използват и срещу астма. Семената от копър се използват в народната медицина от векове за облекчаване на раждането, стимулиране на производството на кърма и регулиране на менструацията.
Смлените семена от копър се смесват с настърган морков, когато се появят глисти при децата. Семената от копър трябва да се смилат непосредствено преди употреба, за да се освободят хранителни вещества, чиито нива намаляват при продължително излагане на въздух.
Известен е също като афродизиак, който действа както на мъже, така и на жени. За подобряване на вкуса копърът се добавя към пасти за зъби и води за уста. Алкохолни напитки като гръцкото узо и френското перно се произвеждат от копър.
Често се използва и за овкусяване на хляб, различни чаени сладки и сладкиши. Етеричното масло от копър има антибактериални, противогъбични и инсектицидни свойства. За външна употреба неразреденото масло се използва срещу въшки, а като мехлем за кожни раздразнения и сърбеж.