Всяка част от целината - стъбло, листа и дори семена са годни за консумация и са пълни с хранителни вещества . Листата от целина често се добавят към супи и гарнитури, а смлените семена от целина са идеалната подправка.
Масленият компонент в семената е отговорен за характерния аромат на целината и за многобройните й ефекти върху здравето . Целината има високо съдържание на витамини В6, С, А, К, фолиева киселина, калций и фибри.
Нека видим какви ползи има тя за здравето ни.
Противовъзпалителен ефект
Целината е пълна с антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали, които пък играят роля при възпалителните процеси. Целината може да се използва като естествено лечение за много възпалителни заболявания като чернодробни и бъбречни заболявания, артрит, синдром на раздразнените черва, кожни заболявания и инфекции на пикочните пътища.
Понижава холестерола
Целина-3-n-бутилфталид е съставка, която понижава мазнините в кръвта. Добавката от целина може също да понижи нивата на холестерола в кръвта.
Срещу високо кръвно налягане
Високото кръвно налягане също увеличава риска от сърдечни заболявания. Екстрактите от семена от целина имат антихипертензивен ефект. Целината съдържа много калий и калций, които пък поддържат здравето на сърцето.
Помагат при чернодробно и бъбречно заболяване
Целината е идеална храна за почистване на черния дроб. Редовната ѝ консумация има защитен ефект върху здравето на бъбреците и черния дроб. Има високо съдържание на витамини С, В и А, а също така има диуретичен ефект, което помага в процесите на детоксикация.
Насърчава загубата на тегло
Това е една от храните, които са разрешени по време на програми за отслабване.
Въпреки това тя е с ниско съдържание на калории и въглехидрати и богата на фибри.
Против подуване, подпомага храносмилането
Диуретичният ефект е свързан с редица благоприятни ефекти върху храносмилането.
Консумацията на целина също има отличен ефект против хидратация и подуване на корема и подобрява храносмилането.
Може да има и превантивен ефект при рак
Целината е един от зеленчуците, които имат анти-канцерогенен ефект подобно на копър, цвекло, пащърнак или магданоз.
Целината съдържа полиацетилен, който помага за премахване на токсините, укрепва имунната система и предотвратява развитието на ракови клетки, особено рак на гърдата и левкемия.
Също така съдържа кумаринови производни, които действат срещу кръвни съсиреци.
Все още ли се колебаете да я включите в диетата си?