Интензивните валежи, които обикновено ни спохождат през май-юни, провокират проявата на т.нар. мана по доматите (бактерийни петносвания), които се причиняват от бактерии.
По листните, цветните дръжки и стъблото се образуват кафяви, сухи, пръстеновидни петна, над които растителните части изсъхват. По зелените плодове гъбата образува твърди, грапави, кафяви петна, вследствие на които доматите загниват. Ето три народни рецепти, с които може да преборите проблема.
Млечен разтвор
За да приготвите този разтвор, са ви нужни два литра мляко, 1 супена лъжица захар и 10 литра вода.Съставките се сместват и след това трябва да напръскате доматите.
Пригответе смес от пепел и вода
Сместа се вари в продължение на половин час. Охлаждаме, разреждаме с още вода, така че да се получат 10 литра течност и се добавят 30 грама сапун на стружки или течен. Пръскаме болните растения с този разтвор. Друг начин за използване на пепелта е като се напудрят от време на време растенията с остатъците от изгорелите дърва.
Настойка от чесън с калиев перманганат
100 грама чесън се смилат или нарязват на много малки парченца, заливат се с чаша вода и се оставят за едно денонощие. После сместа се прецежда, към нея се добавя един грам калиев перманганат и всичко се разрежда с 10 литра вода. Пръскайте растенията с получения разтвор на всеки 10-15 дни, като средната доза е по 0,5 л на всяко растение.