В западните покрайнини на Балканите още са живи традициите за Голяма Богородица да се приготвя специален " нахутен хляб ". Характерно за него е бавното втасване на няколко етапа и използването на специална "нахутена закваска", а не промишлена мая.
Питките се приготвят в различни форми, с изкусна украса, поръсени със захар или съвсем гладки и обикновени. Освен страхотния аромат, този хляб има и неустоим уникален сладък вкус, който идеално се съчетава както със сирене, така и с нещо сладко.
Ако решите да приготвите Богородична погача за днешната трапеза, не забравяйте да я поднесете с диня и грозде - задължителни за празника. Квасът започва да се приготвя един ден преди самия празник.
На самия празник се ходи на църква, а след литургията всички раздават питата за здраве. Вярвало се е, че домакинята, която приготви най-красивата и голяма погача, която може да се раздаде на колкото се може повече хора, ще има най-много здраве и берекет в семейството си. По-долу може да прочетете подробната рецепта и да видите нагледно целия процес на приготвяне на този обреден хляб:
Богородична погача
Продукти (за основната рецепта за закваската):
- 100 г нахут
- 250 мл топла вода
- брашно (около 500-600 гр., за меко тесто)
- 1 ч.л. сол
- яйце за намазване
- сусам за поръсване
Приготвяне:
100 гр. непечен нахут се счуква и се запарва с вряща вода. Нахутът трябва да е суров, тоест непечен. Добавете малко захар и малко босилек и направете смес като каша. (Посочената рецепта е за по-малко количество брашно - около 600 гр. В по-нови рецепти се вземат обикновено 200-300 гр. нахут и 300-400 мл топла вода за 1 кг брашно).
Съдът (бардучето) или бурканът с нахут се оставя в друг съд, пълен с брашно, за да се запази топлината, след което се оставя на топло, добре завито място за около 10 часа. Затова е най-добре да правите това от предната вечер. За да се получи квас, е необходима топлина, така че обикновено се приготвя през лятото, а ако се прави през зимата, тогава стаята трябва да е постоянно топла.
След като нахутената закваска е втасала като мая, се слага в брашното и се замесва с топла/гореща вода (долива се колкото е необходимо, за да се получи средно меко тесто, като за хляб). Добавя се щипка сол, завива се и се оставя да втаса отново на топло.
След като узрее/втаса, се прехвърля в голяма купа с 2-3 кг брашно, колкото желаете. Навремето, когато хлябът се е печал в големи фурни, са се слагали и 10 кг. Отново се меси докато поеме водата, но се меси бързо и не дълго като за хляб, а по малко, защото тестото не трябва да изстива.
Отново се оставя на топло за около 2-3 часа, след което се разделя на части и се оформят погачи в отделни тави. Оформените хлябове трябва да втасат отново, докато удвоят обема си. Стаята ви трябва да е много топла. Намажете погачите отгоре с яйце и поръсете със сусам.
Изпечете готовите погачи в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, докато хванат хубава коричка.