Богородична погача - задължителна за големи празници. Народът още помни рецептата за този безквасен хляб:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Богородична погача - задължителна за големи празници. Народът още помни рецептата за този безквасен хляб:
Богородична погача - задължителна за големи празници. Народът още помни рецептата за този...
4829
Богородична погача - задължителна за големи празници. Народът още помни рецептата за този безквасен хляб:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

В западните покрайнини на Балканите още са живи традициите за Голяма Богородица да се приготвя специален " нахутен хляб ". Характерно за него е бавното втасване на няколко етапа и използването на специална "нахутена закваска", а не промишлена мая.

Така приготвеният Богородичен хляб има наситен вкус и прекрасен аромат, които човек си заслужава да опита.

Питките се приготвят в различни форми, с изкусна украса, поръсени със захар или съвсем гладки и обикновени. Освен страхотния аромат, този хляб има и неустоим уникален сладък вкус, който идеално се съчетава както със сирене, така и с нещо сладко.

Ако решите да приготвите Богородична погача за днешната трапеза, не забравяйте да я поднесете с диня и грозде - задължителни за празника. Квасът започва да се приготвя един ден преди самия празник. 

На самия празник се ходи на църква, а след литургията всички раздават питата за здраве. Вярвало се е, че домакинята, която приготви най-красивата и голяма погача, която може да се раздаде на колкото се може повече хора, ще има най-много здраве и берекет в семейството си. По-долу може да прочетете подробната рецепта и да видите нагледно целия процес на приготвяне на този обреден хляб:

Богородична погача

Богородична погача

Продукти (за основната рецепта за закваската): 

  • 100 г нахут
  • 250 мл топла вода
  • брашно (около 500-600 гр., за меко тесто)
  • 1 ч.л. сол
  • яйце за намазване
  • сусам за поръсване

Приготвяне:

100 гр. непечен нахут се счуква и се запарва с вряща вода. Нахутът трябва да е суров, тоест непечен. Добавете малко захар и малко босилек и направете смес като каша. (Посочената рецепта е за по-малко количество брашно - около 600 гр. В по-нови рецепти се вземат обикновено 200-300 гр. нахут и 300-400 мл топла вода за 1 кг брашно).

нахутено брашно

Съдът (бардучето) или бурканът с нахут се оставя в друг съд, пълен с брашно, за да се запази топлината, след което се оставя на топло, добре завито място за около 10 часа. Затова е най-добре да правите това от предната вечер. За да се получи квас, е необходима топлина, така че обикновено се приготвя през лятото, а ако се прави през зимата, тогава стаята трябва да е постоянно топла.

приготвяне нахутена закваска

нахутена закваска приготвяне

След като нахутената закваска е втасала като мая, се слага в брашното и се замесва с топла/гореща вода (долива се колкото е необходимо, за да се получи средно меко тесто, като за хляб). Добавя се щипка сол, завива се и се оставя да втаса отново на топло.

тесто за погача

След като узрее/втаса, се прехвърля в голяма купа с 2-3 кг брашно, колкото желаете. Навремето, когато хлябът се е печал в големи фурни, са се слагали и 10 кг. Отново се меси докато поеме водата, но се меси бързо и не дълго като за хляб, а по малко, защото тестото не трябва да изстива.

Отново се оставя на топло за около 2-3 часа, след което се разделя на части и се оформят погачи в отделни тави. Оформените хлябове трябва да втасат отново, докато удвоят обема си. Стаята ви трябва да е много топла. Намажете погачите отгоре с яйце и поръсете със сусам.

Богородична погача

Изпечете готовите погачи в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, докато хванат хубава коричка.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft