Рецептите за сладкиш с едно яйце набират все по-голяма популярност. Това е разбираемо. Приготвянето на вкусни сладкиши за 10 минути е мечтата на всяка домакиня. Реших и аз да споделя любимите си лакомства. Моят мързелив пай се състои от един банан и една ябълка. Този сладко -кисел пълнеж перфектно допълва десерта.
Голямото предимство на тази рецепта е, че можете без фурна. Това е чудесно, когато нямате време. За първи път оцених всички предимства, когато се опитах да направя плодов пай в страната. Съпругът ми и аз отидохме там за уикенда, а сутринта искахме нещо за чай. Оттогава това изкушение е най- търсеното в нашето семейство.
Съставки
Банан 1 бр
ябълка 1бр
Захар 85 гр
Яйце 1 бр
Слънчогледово олио 60 мл
Мляко 100 мл
Пшенично брашно 150 гр
Бакпулвер 12 гр
Бял винен оцет 1 супена лъжица
Масло 10-20 гр
Сол 1 щипка
Ванилия 10 гр
Подготовка
Нарежете ябълката на тънки филийки, а банана - на филийки. Намажете дълбок тиган с диаметър 24-26 см с олио, поръсете с 1 с.л. захар и добавете плодове.
За тестото смесете яйцето, 60 г захар, слънчогледовото масло, ваниловата захар и солта, разбийте заедно
Изсипете млякото и разбъркайте. Постепенно добавете брашно, като внимателно разбивате бучките с бъркалка. В края добавете бакпулвера и оцета (може да се замени с ябълков сайдер), омесете тестото.
Изсипете тестото върху плодовете, поставете тигана на слаб огън и гответе, с капак, 20 минути.
Намажете плоска чиния със слънчогледово олио, покрийте тигана и внимателно го обърнете. Върнете пая в тигана. По този начин можете да го обърнете, без да го повредите. Гответе още 5 минути
След като извадите бързия пай от тигана, го оставете да се охлади леко. След това можете да го намажете със сладко и да украсите с кокос, шоколад и пресни плодове. Или просто яжте с чай или кафе. Опитвали ли сте да направите пай в тиган ?