Деликатно, меко тесто и сочен, вкусен пълнеж. Това е невероятната рецепта със зеле , която ви предлагаме днес.
Зелник с бъркано тесто
Продукти:
100 гр. брашно
200 гр. заквасена сметана
1/2 ч.л. бакпулвер
2 яйца
200 гр. зеле
сол, подправки - на вкус
копър - малка връзка
Приготвяне:
Разбийте яйцата в дълбок съд.
Разбийте и добавете заквасената сметана и подправките (в случая следната смес: черен пипер 1/4 чаена лъжичка + червен пипер 1/4 чаена лъжичка).
Посолете на вкус и разбийте с бъркалка до гладка смес.
Добавете бакпулвера към брашното и го пресейте в яйчената смес, на няколко порции.
Разбъркайте гладко тесто.
Накълцайте ситно зелето и го поставете в отделна купа.
Нарежете копъра на ситно, добавете към зелето.
Посолете и разбъркайте всичко. Пълнежът е готов.
Покрийте дъното на съда за печене с хартия за печене.
Намажете страните и дъното на формата с растително масло.
След това изсипете половината от готовото тесто във формата и разпределете върху дъното.
Поставете зелевата плънка върху тестото, изравнете я.
Залейте с останалото тесто и също заравнете.
Загрейте фурната на 200 ° C и печете пая за 35-40 минути.
Готовността може да се провери с дървено шишче.
Извадете готовия зелник от фурната и охладете за 20-25 минути.
Освободете от формата и поднесете ястието топло.
Приятен апетит!