Незабавно включете фурната да се загрее. Тестото се приготвя мълниеносно бързо :). Основното нещо е маслото (маргаринът) да е добре замръзнало, тогава резултатът ще бъде много по-хубав.
Поставете брашното в купа. Не поставяйте цялото количество - зависи от размера на опаковката масло. В случая е от 250 гр. Въпреки това, количеството масло може да е всякакво. Просто тогава намалете количеството брашно.
Стрийте замразеното масло в брашното. По-лесно е, ако постоянно топите маслото и го овалвате в брашното.
Използвайте пръстите си, за да объркате сместа, докато стане на трохи. Добавете останалата част от брашното, ако е необходимо. Ще го почувствате върху пръстите си: сместа трябва да бъде суха. Добавете също щипка сода за хляб и щипка сол. Содата може да се замени с бакпулвер (половин пакетче ще бъде достатъчно).
Изсипете две трети от тестото във формата. Форма не е необходимо да се намазнява.
Равномерно разпределете тестото по цялата повърхност, като в същото време оформите и борд по страните. Получава се слой от около 1 см (може да бъде малко повече). Основното е да не прозира дъното на тавата.
Пригответе плънката. Тя може да бъде всякаква. Главното е да е сочна, с отчетлив вкус.
Ето вариантите:
- извара, смесена със захар и разбити яйца;
- само сладко или мармалад;
- смлени плодове в блендер със захар(
- плодове, настъргани на ренде, и объркани със захар;
- тиква или пъпеш, нарязани и леко сварени със захар;
- само заквасена сметана със захар;
За по-фина консистенция на плънката може да разбиете сладкото в блендер.
Разпределете плънката върху тестото и загладете равномерно лъжица.
Отгоре разпределете останалото тесто. Просто го изсипете и заравнете - не е необходимо да го тъпчете. Пъхнете сладкиша в предварително загрятата фурна. Температурата е около 150-170 градуса. Необходими са му 20 минути, не повече.
Когато тестото стане малко по-златисто - извадете от фурната. Тестото не трябва да е препечено!
Оставете да се охлади и плънката да се посгъсти (непосредствено след печенето е все още течна). След това нарежете на порции.