Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Наскоро Алина Фуди , талантлив кулинарен блогър, сподели рецепта за вкусен десерт, от който абонатите й останаха във възторг. Тя ми каза как да направя проста торта без фурна и бисквити . Минимум шум!
Този луксозен десерт се приготвя без печене. Основното е да имате под ръка тиган и 15 минути свободно време. Така ще можете да зарадвате любимите си хора с приказен деликатес с нежна заквасена сметана .
Как бързо да направите торта без фурна и блатове
Приготвянето на основата за такъв десерт е толкова лесно, колкото и обелването на крушите. Алина Фуди съветва да направите трохи от брашно, захар и масло и след това да ги запържите в тиган. Дръжте основата на огъня до златисто кафяво. Този процес ще отнеме не повече от 5-6 минути. Само не забравяйте, че трохите не трябва да горят, така че ги разбърквайте непрекъснато със силиконова или дървена шпатула.
Необходими съставки:
- 180 г захар
- 250 г пшенично брашно
- 1 щипка сол
- 170 г масло
- 500 г заквасена сметана
- 2 яйца
- 1 с.л. нишесте
- 20 г ванилова захар
Метод на готвене:
- Комбинирайте 120 г омекотено масло с пресято пшенично брашно, 60 г захар и сол.
Разбъркайте всичко на трохи.
Запържете получената маса в тиган до златисто кафяво, като разбърквате непрекъснато.
В тенджера смесете яйцата с нишестето и 120 г захар. Добавете заквасена сметана с 20% масленост. Гответе до сгъстяване, като разбърквате енергично. След като се появят първите мехурчета, дръжте на котлона за половин минута и отстранете от огъня.
Към крема се добавят ваниловата захар и останалото размекнато масло. Разбъркайте всичко старателно до гладкост.
От запържената част отделете 4 с.л. за украса на тортата. Разделете останалата маса на 4 части. Постелете дъното и стените на тава с пергамент. На дъното сложете малко от трохите, като ги разпределите равномерно.
Отгоре се поставя горещ крем. Продължаваме да редуваме слоевете. Отгоре поръсете десерта с трохи. Покрийте го със стреч фолио и оставете да изстине напълно на стайна температура.
След това приберете десерта в хладилника да попие поне 6 часа. Готово!
Тази вкусна торта с нежна заквасена сметана ще стане една от любимите ви. Няма нищо сложно в приготвянето му, но вкусотията, която се получава накрая може да ви подлуди. Опитвали ли сте преди да готвите според препоръките на Алина Фуди? Разкажете ни в коментарите.