Всички знаем за безценните качества на орехите в полза на човешкото тяло, но по-малко хора са запознати с качествата на зелените орехчета, които не остъпват по нищо на узрелия им вариант. Те са пълни с витамини и минерали, предотвратяват появата и развитието на много заболявания.
Каква е лечебната сила на орехите?
От зелените орехи се приготвят отвари, лечебни тинктури, чай и много вкусно сладко! Просто трябва да уловите момента: най-здравословни са от средата на май до средата на юни.
Младите орехи пречистват кръвта и повишават имунитета, богати са на витамини и минерали.
По отношение на съдържанието на витамин С, зеленият орех е 8 пъти по-добър от касиса и 50 пъти повече от цитрусовите плодове. Освен витамин С, в зелените орехи се съдържат витамини Р, Е, витамини от група В, каротеноиди, фитоноциди и хинини.
Зелените орехи са ценен източник на естествен йод, който е необходим за попълване на дефицита на това вещество в човешкото тяло. Употребата на тинктури от зелени орехи помага да се предотврати появата на заболявания на щитовидната жлеза, както и появата на гуша.
За да повишите имунитета и да нормализирате състава на кръвта, смесете в равни части смлени зелени орехи и мед, изсипете в сухи буркани, затворете и съхранявайте на тъмно място в продължение на един месец, като периодично разклащате.
Приемайте по една чаена лъжичка 3 пъти на ден 30 минути преди хранене.
За приготвянето на тинктури от зелени орехи са ви необходими 30 ореха и литър 70% спирт. Оставете да престоят за 2 седмици на тъмно място, но на стайна температура. Прецедете!
Приемайте 3 пъти на ден по 1 чаена лъжичка. Тинктурата от зелени орехи помага при диабет, бъбречни заболявания, заболявания на пикочния мехур и щитовидната жлеза.
Използва се и при нарушения на нервната система, лошо кръвообращение, за профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания, за прочистване на организма от холестерол.