Отличен обяд за цялото семейство - така започва рецептата си г-жа Лалова, която бе така любезна да я сподели с нас. "Няколко пъти седмично ядем този специалитет с тиквички у дома – в сезона на тиквичките е отлична идея за вкусен обяд.", пише ни нашата читателка.
Опитайте комбинацията от сочни тиквички, кайма и сметана, която придава изискан вкус и неповторим аромат на това ястие .
Така че нека се заемем с него, за да можете да го вкусите възможно най-скоро! :-)
Специалитет с тиквички и кайма
Продукти:
- 5 малки тиквички
- 400 г мляно месо
- 2 глави лук
- 2 лъжици доматено пюре
- 100 г настърган кашкавал
- 4 яйца
- 150 г заквасена сметана
- Сол
- млян черен пипер
- зехтин
Приготвяне:
Почистете и нарежете лука на ситно, запържете го в тиган с малко мазнина.
Почистете и настържете тиквичките, отстранете излишния сок (изстискайте ги хубаво с ръце или през цедка). Смесете яйцата със заквасената сметана и солта в купа.
Намажете формата за печене със зехтин. На дъното наредете половината от настърганите тиквички.
Върху нея се нарежда месната смес и се покрива с втората половина настъргани тиквички.
Всичко се залива със сметаново-яйчената смес. Накрая поръсете с настърган кашкавал. Можем да добавим всякакви зелени подправки (копър, магданоз,...) на вкус.
Печете ястието в загрята фурна около 30 минути при температура 180 градуса. Трябва да следите печенето, защото всяка фурна пече по различен начин.