Сезонните зеленчукови ястия са задължителни на вашата трапеза! За тази зимна вкусотия с патладжани се нуждаете от най-простите съставки. Ароматният сос от узрели домати ще допълни перфектно запеканката . Предимството на това ястие е, че може да се яде както студено, така и горещо. Така или иначе ще бъде невероятно вкусно! Ето рецептата на невероятния солен Патладжанен кекс :
За тази рецепта използвахме форма за печене 22 см х 11 см.
Солен патладжанен кекс
Продукти:
патладжан - 1 бр. (300-320 г)
сладка червена чушка - 1 бр. (180-200 г)
лук - 1 глава (120 г)
чесън - 3 скилидки
яйце - 1 бр.
кисело мляко - 100 г
сода - 0,5 чаена лъжичка
сол - 0,5 чаена лъжичка
смлян черен пипер на вкус
царевично нишесте - 90 г (3 супени лъжици с качул)
Съставки за соса:
домати - 2 бр. (200 г)
магданоз (или друг вид прясна подправка) - 20-30 г
чесън - 2 скилидки
сол - 2 щипки
смлян черен пипер на вкус
растително масло - 1 супена лъжица
Приготвяне:
Обелете патладжана и го настържете. Нарежете чушките на средно големи кубчета. Нарежете лука и нарежете чесъна. Сложете готовите зеленчуци в дълбока купа. За да стегне добре запеканката, сложете едно яйце в зеленчуците.
Изсипете киселото мляко, солта, содата, смления черен пипер, царевично нишесте в купа и разбъркайте добре всички съставки.
Застелете формата с хартия за печене. Сложете зеленчуковата смес във форма за печене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 50 минути.
Обелете доматите, за да приготвите соса: направете кръстообразен разрез и залейте с вряща вода, оставете доматите във врялата вода за минута, след това обелете.
Отстранете вътрешността на доматите (семките), оставете само месестата част и нарежете на малки кубчета. Добавете нарязаните подправки, чесън, сол, черен пипер към доматите и овкусете със зехтин или друго олио.
Нарежете леко охладения патладжанен кекс на порции, добавете салатата и сервирайте.
Пожелаваме ви добър апетит!