Когато прочетете рецептата, със сигурност ще си кажете: „Как не знаех тази рецепта преди?“ Страхотна идея да хапвате повече зеленчуци, приготвени по много вкусен начин. Приготвя се много бързо и лесно. Не съдържа месо, но когато опитате тази Зелева запеканка , няма и да се сетите за мръвка! Ето какво ви трябва:
Лесна запеканка със зеле на тиган
Продукти:
- 500 г зеле
- 1 голям морков
- 1 шепа пресен магданоз
- 4 яйца
- 1 малка чаена лъжичка сол (8 г)
- 1/2 чаша прясно мляко (90 мл)
- 3 супени лъжици брашно (80 г)
- 1 малка чаена лъжичка черен пипер или на вкус
- 4 супени лъжици олио (25 мл)
- сусам за поръсване отгоре
За соса:
- 1 голям морков (или 2 по-малки)
- 2 скилидки чесън
- 3 супени лъжици зехтин (20 мл)
- пресен магданоз
- 3 супени лъжици кисело мляко или заквасена сметана (160 гр.)
Приготвяне:
Можете да приготвите рецептата във фурна (под фолио), а ние ще ви покажем как можете да я приготвите в тиган на котлона. Първото нещо, което трябва да направите, е да измиете и почистите зеленчуците. Зелето се нарязва на ситно, магданозът също, а морковът се настъргва.
Сложете всички нарязани зеленчуци в голяма купа и разбъркайте. В отделна купа счупете четири яйца, добавете една чаена лъжичка сол и разбийте добре с телена бъркалка. В разбитите яйца добавете 90 мл прясно мляко, 80 г брашно и малко черен пипер на вкус (на зелето отива повече черен пипер, но не повече от една и половина ч.л.).
Разбъркайте, докато всички бучки изчезнат. Трябва да се получи хубава течна и гладка смес, с консистенцията на кисело мляко. Изсипете сместа при ситно нарязаните зеленчуци и разбъркайте. След това в тиган с незалепващо покритие се слагат около 3 супени лъжици олио (20 мл) и се загряват на умерена температура. Намаслете добре и стените на тигана.
Изсипете съдържанието в загрятия тиган, разстелете и заравнете. Отгоре поръсете със сусам. Покрийте отгоре с капак и оставете да се готви пет минути на умерена температура. Уверете се, че дъното е запечено, след което обърнете „палачинката“ върху широка, плитка чиния.
Отново налейте малко олио в тигана, след което върнете "палачинката" да се изпече и от другата страна. Покрийте с капака и печете още три минути. Проверете дали е покафеняло, след което отстранете от огъня.
ЗА СОСА: Почистете и настържете моркова, добавете две скилидки чесън, нарязани на ситно или настъргани, налейте малко зехтин (20 мл) и запържете зеленчуците на умерена температура до омекване. Оставете настрана да изстинат.
В отделна купа се нарязва на ситно пресен магданоз около половин връзка или шепа, след което се добавят 160 г заквасена сметана или гъсто кисело мляко, разбърква се и се добавя омекналият и охладен морков. Подправете на вкус и разбъркайте добре, за да се изравнят съставките.
Нарежете зелевата палачинка и сервирайте с вкусния сос. Това ястие е много по-вкусно от месото, а се приготвя лесно и бързо, чудесно е за закуска или вечеря, а може и за обяд.
Да ви е сладко!