Днес ще разгледаме един изключително полезен продукт, който често подминаваме в магазина, а всъщност е изключително полезен- сусамът. След тази статия сме сигурно, че ще започнете доста често да го употребявате.
Полезните свойства на сусамът са известни повече от три хиляди и половина години.
Сусамово семе като полезна подправка се прибавя към различни ястия и сладкиши, от които се получава ценно масло и се прави таханова паста . В допълнение към готвенето, той се използва в козметологията и медицината. Ще разкажем повече за тези негови свойства.
Съставът на сусам и неговите ползи за тялото
Сусамовите семена 60% се състоят от мазнини (глицеролови естери, наситени и ненаситени мастни киселини, триглицериди). Около 25% от протеините са аминокиселини. Най-малко има въглехидрати в продукта. Сусамът включва редица от най-ценните витамини и минерали, фибри, органични киселини, както и лецитин, фитин и бета-ситостерол.
100 грама семена съдържат почти ежедневна доза калций за тялото на възрастен. Подобно количество има само в сиренето. В комбинация с фосфор и цинк, този продукт е най-доброто лекарство за профилактика на остеопороза и заболявания на ставите.
Бета-ситостерин нормализира обмяната на веществата и насърчава загубата на тегло . Витамин РР има благоприятен ефект върху храносмилателната система. Лекото слабително действие на продукта помага на организма да се отърве от токсините
Фитостеролът помага за нормализиране на кръвното налягане, разделя мастните плаки от стените на вените и капилярите.
Веществата рибофлавин и тиамин подобряват функционирането на нервната система.
Сусамовото семе е особено полезно за здравето на жените : нормализира хормоните, намалява риска от мастопатия и ускорява притока на кръв към тазовите органи. В допълнение, продуктът увеличава либидото, причината за което се съдържа в семената на фитоестрогена - заместител на женските полови хормони.
Подмладяващ и тонизиращ на основата на сусам
Ще ви е необходимо:
1 супена лъжица сусам
1 ч. Л. прах от джинджифил
1 ч.
Смесете всички съставки и вземете смес от 1 ч. Л. 1 път на ден. Можете да го добавите към десерти, ако са сладки
Също така препоръчваме сусамово мляко .
Не се препоръчва често да се използват сусамени семена
Страдащите от алергия.
Хипотоничен, защото сусамът е склонен да понижава кръвното налягане.
Деца под 5-годишна възраст, защото тялото им не може напълно да усвоява и разгражда мазнините.
Бременни жени в третия месец висока концентрация на калций и други вещества може да причини преждевременно раждане.
Хора с високо кръвосъсирване и разширени вени.
Страдащите от уролитиаза.
Ако тези противопоказания не ви засягат, включете полезен продукт в диета, каквато искате. Можете да използвате сусам за приготвяне на зеленчукови и месни ястия, салати , сладки и солени сладкиши , десерти, коктейли и шейкове.
Ако семената се купуват сурови, можете леко да ги изпържите в сух тиган . Този процес не трябва да трае повече от няколко минути и не забравяйте да разбъркате семената. За да запазите ценните свойства на семената, опитайте се да ги добавите по-близо до края на процеса на готвене.
Ако статията е полезна за вас, споделете я в социалните мрежи!