Много скоро идва Великден - празник, който изисква внимателна подготовка и спазване на всички традиции. Козунаците и цветните яйца винаги трябва да са в комбинация с козунака. Вече говорихме за начини за украса на яйца без стикери и бои от магазина . Сега нека поговорим за естествените багрила за яйца. Те са напълно безвредни, а по цвят не отстъпват на тези от магазините .
Естествени багрила за яйца
Може би най-известната естествена боя. Сигурно са я използвали майка ти и баба ти . И сега този начин на боядисване на яйца не губи своята популярност.
Предимствата на това естествено багрило са неговата ниска цена и наличност. Само няколко седмици преди Великден, не изхвърляйте луковите люспи, а ги събирайте в отделна торба. Със сигурност ще ви е по-удобно. И за да оцветите яйцата, варете люспите в тенджера за около 50 минути. Когато бульонът потъмнее, потопете там яйцата и варете още 10-15 минути. В резултат на това яйцата ще станат кафяви или оранжеви . В зависимост от това колко време прекарат в бульона.
Цвекло
Друг начин да придадете на великденските си яйца наситен оттенък. Накиснете варените яйца в цвекло за няколко часа или ги сварете със сок и оставете да поседят. Този естествен цвят за яйцата ще им даде розов цвят .
Хибискус
Но обикновеният чай от хибискус определено ще ви изненада. Няма да даде червено, а красиво синьо . Сварете хибискус и сложете там яйцата. След това изсушете и отново спуснете. Тази процедура трябва да се повтори няколко пъти, докато не сте доволни от получения цвят.
Куркума
Куркумата е не само ароматна подправка за най-добрите ви ястия, но и естествен цвят за яйцата. Това ще придаде на яйцата ярко жълт оттенък . За да направите това, трябва да направите отвара. Вземете тенджера, изсипете вода в нея, добавете сол, оцет и куркума. Сварете и сложете яйца там за 10 минути. Просто ви предупреждавам веднага: белите яйца са по-добри за оцветяване в куркума.
Кандурин
Ако обичате сладкарски изделия, тогава вероятно знаете за оцветителя за храна кандурин. Той ще направи великденски яйца златни или сребърни . Не е необходимо да правите отвара, а само суха боя и гъба за нанасяне. Сигурни сме, че никой от семейството ви не е правил толкова необичайни великденски яйца!
И ако искате да изненадате с вашата великденска кошница още повече, използвайте Кандурин като декорация. Оцветете яйцата с друго естествено багрило, вземете четка за боядисване и напръскайте кандурин върху повърхността на яйцето . Тогава черупката ще бъде покрита с частици злато - невероятна гледка!
червено зеле
Този зеленчук далеч не е дефицит, така че за хубаво дело го използваме заедно с другите, като естествени багрила за яйца. Зелето ще оцвети великденските яйца в наситено синьо .
Рецептата е проста. Трябва да нарежете малко зелеви глави. След това добавете бял оцет (2-3 супени лъжици ще са достатъчни) и залейте с вода. Оставете го за една нощ и на сутринта можете да изцедите сока . Потопете варени яйца в него за няколко часа. Ако искате цветът да е ярък, трябва да изчакате.
Кафе или черен чай
Друг лесен начин да направите вашите великденски яйца кафяви . Просто пригответе силен чай или кафе и сложете варенитге яйца в тях. Изчакайте не дълго - само 15 минути. Но изходът е необичаен нюанс!
Боровинка
Когато ядете това здравословно зрънце, то оцветява устните и пръстите ви в синьо. И така, защо боровинките не могат да се използват като естествени оцветители за яйца? Удивителен син цвят се получава, ако яйцата се потопят в сок от боровинки и се оставят за няколко часа .
Гроздов сок
Гроздовият сок може да се използва и като оцветител. Няма значение кой ще използвате: естествен или от магазина . Ако няма начин сами да изцедите сока от грозде, резултатът няма да бъде по-лош, ако просто го купите. Това багрило ще направи великденските яйца лилави.
Коприва или спанак
Пролетта е бунт на подправки и билки. Е, защо да не боядисвате великденските си яйца в зелено ? Това може да стане с помощта на отвари от коприва или спанак.
Нуждаем се от корените на това растение. Можете да ги купите във всяка аптека . Потопете коренът в топла вода и оставете да престои 10 минути. След това изплакнете добре, нарежете на ситно и гответе около час. Прецедете бульона и добавете оцет и сол там. След това сложете яйца и варете още 10 минути. Да, този метод изисква труд и време, но трябваше да видите какъв страхотен червен цвят се получава!
Сок от червен пипер или моркови
Тези два продукта са способни да придадат на великденските яйца незабравим оранжев цвят. Настържете морковите и изцедете сока от тази маса. Изсипете настъргания червен пипер с вряла вода и го оставете да се запари. След това прецедете сместа и комбинирайте със сок от моркови . След като добавите оцета, багрилото е готово.
Тези естествени багрила за яйца са божи дар. Всички те са евтини и качеството на оцветяването не може да се сравни с химията от магазина. Освен това, след като придаде на великденските яйца ярък оттенък, дизайнът може да бъде продължен . Например, прилагайте рисунки с четка или декупаж. Не ограничавайте полета на въображението си! И ако тази статия ви е била интересна, разкажете за нея на вашата страница.