Има хора, които не могат да си представят бъркани яйца с домати. В Турция обаче където те са неразделна съставка от традиционното ястие с яйца.
В южната ни съседка това е едно от най-известните традиционни ястия. Има дори спорове относно оригиналната рецепта. Един от тези спорове засяга, наред с други продукти, и лука. Турските бъркани яйца се отличават с големия брой зеленчуци, които присъстват в рецептата.
Друга важна съставка на традиционния менемен е телешки чеснов колбас, наречен сучук. Разбира се, турската традиция не ни задължава толкова. Така че в тази рецепта използваме всеки колбас, който можем да купим - или изобщо не го използваме.
Турски бъркани яйца
Продукти:
- 4 яйца
- 3 средни домата
- 1 заострена сладка чушка
- 200 г наденица, за предпочитане телешка
- 2 глави лук
- По желание: 80 г сирене
- Подправки: сладък и лют червен пипер, кимион, риган, чесън
- Сол, черен пипер, зехтин за пържене
Приготвяне:
Лукът се нарязва на кубчета и се запържва в дълбок тиган в зехтин. След 2-3 минути добавете нарязания на кубчета колбас. Овкусява се с кимион и чесън и се запържва.
Междувременно нарежете чушката на кубчета. Доматите се разрязват напречно по върховете и се потапят в гореща вода за няколко минути. След изваждане се обелват и нарязват на кубчета. Когато лукът започне да стъклява и колбасът да покафенява, добавете чушките и след това доматите . Подправете със сол, черен пипер, червен пипер и риган.
Покрийте тигана и задушете зеленчуците до омекване на слаб огън. Когато доматите се разпаднат и чушките омекнат, махнете капака. Увеличете силата на котлона и оставете зеленчуковия сос да заври.
Снимка: Canva
Чукнете яйцата в купа и разбъркайте, за да разбиете жълтъците. Овкусете със сол и черен пипер, като внимавате да не пресолите - зеленчуците вече ги осолихме. Изсипете яйцата в тигана. Ако използваме сирене, сега го натрошете в яйцата.
Покрийте съда за две минути. Когато белтъците леко стегнат, започнете да бъркате. Бърканите яйца ще бъдат готови, когато са напълно стегнати .
Снимка: Canva
Да ви е сладко!