Научих се да правя тези турски бъркани яйца по време на почивка. 100 пъти по-вкусни от класическите

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Научих се да правя тези турски бъркани яйца по време на почивка. 100 пъти по-вкусни от класическите
Научих се да правя тези турски бъркани яйца по време на почивка. 100 пъти по-вкусни от класическите
7446
Източник: За Жената
Научих се да правя тези турски бъркани яйца по време на почивка. 100 пъти по-вкусни от класическите
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Има хора, които не могат да си представят бъркани яйца с домати. В Турция обаче където те са неразделна съставка от традиционното ястие с яйца.

Става дума за Менемен , или Турски бъркани яйца .

В южната ни съседка това е едно от най-известните традиционни ястия. Има дори спорове относно оригиналната рецепта. Един от тези спорове засяга, наред с други продукти, и лука. Турските бъркани яйца се отличават с големия брой зеленчуци, които присъстват в рецептата.

Друга важна съставка на традиционния менемен е телешки чеснов колбас, наречен сучук. Разбира се, турската традиция не ни задължава толкова. Така че в тази рецепта използваме всеки колбас, който можем да купим - или изобщо не го използваме.

Турски бъркани яйца

Продукти:

  • 4 яйца
  • 3 средни домата
  • 1 заострена сладка чушка
  • 200 г наденица, за предпочитане телешка
  • 2 глави лук
  • По желание: 80 г сирене 
  • Подправки: сладък и лют червен пипер, кимион, риган, чесън
  • Сол, черен пипер, зехтин за пържене

Приготвяне:

Лукът се нарязва на кубчета и се запържва в дълбок тиган в зехтин. След 2-3 минути добавете нарязания на кубчета колбас. Овкусява се с кимион и чесън и се запържва.

Междувременно нарежете чушката на кубчета. Доматите се разрязват напречно по върховете и се потапят в гореща вода за няколко минути. След изваждане се обелват и нарязват на кубчета. Когато лукът започне да стъклява и колбасът да покафенява, добавете чушките и след това доматите . Подправете със сол, черен пипер, червен пипер и риган.

Покрийте тигана и задушете зеленчуците до омекване на слаб огън. Когато доматите се разпаднат и чушките омекнат, махнете капака. Увеличете силата на котлона и оставете зеленчуковия сос да заври.

менемен рецепта

Снимка: Canva

Чукнете яйцата в купа и разбъркайте, за да разбиете жълтъците. Овкусете със сол и черен пипер, като внимавате да не пресолите - зеленчуците вече ги осолихме. Изсипете яйцата в тигана. Ако използваме сирене, сега го натрошете в яйцата.

Покрийте съда за две минути. Когато белтъците леко стегнат, започнете да бъркате. Бърканите яйца ще бъдат готови, когато са напълно стегнати .

турски бъркани яйцатурски бъркани яйца

Снимка: Canva

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft