Начини, по които се познава, дали в динята има нитрати

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Начини, по които се познава, дали в динята има нитрати
6172
Снимков материал: pixabay.com
Начини, по които се познава, дали в динята има нитрати

Всички знаем за нитратите , които може да се съдържат в сладката и сочна диня, без която не си представяме лятото. Има ли начин да разпознаем наистина такава диня ? Да, има няколко начина, които ще помогнат да разберем дали в плода има вредни съставки или не, без да се налага използването на специални устройства и уреди.
1.

Като за начало бихте могли да помолите продавача да направи триъгълен разрез в средата на плода и по цвета на вътрешната част да прецените наличието на нитрати. По принцип, те се намират близо до кората, което означава, че там цветът на меката част ще бъде по-светъл в сравнение със сърцевината. Затова е по-добре на децата да се дава сърцевината.

2. Обърнете внимание и на цвета на влакната. Той трябва да бъде бял. Ако е жълт - вредни вещества има.
Наличието на нитрати лесно може да установите, слагайки част от меката част в чаша и налеете вода. Разбъркайте и наблюдавайте резултата: ако водата помътнее, динята е добра; а появата на розов оттенък говори за наличие на нитрати.
Освен на диня с наличие на вредни вещества, може да попаднете и неузрял плод.

3. Отново по цвета може да определите дали той е достатъчно узрял. Ако ивиците по кората не са ясни, значи динята има нужда да зрее.

4. Върху динята обикновено има петно - отпечатък на мястото, където е лежала върху земята. Този участък не трябва да бъде повече от 5 - 10 см. Ако е по-голям, това означава, че плодът е лежал дълго време върху почвата и е възможно да бъде воднист и невкусен.

5. Направете драскотина върху динята. Ако усетите твърде силен и свеж аромат оттам, значи тя е откъсната скоро.
Най-разпространеният начин да познаете динята е чрез почукване. Ако звукът е отекващ - тя е узряла.

6. И един съвет за финал: не бързайте да купувате ранните дини на пазара. Както знаете, за всичко си има време, а времето на сочните дини е втората половина на август и началото на септември. Точно тогава те узряват по естествен начин, без да се налага използването на вредни вещества

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft