Наша читателка пита, какво ще ѝ се случи, ако пие както са ѝ препоръчали по 1 лъжица ябълков оцет дневно

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Наша читателка пита, какво ще ѝ се случи, ако пие както са ѝ препоръчали по 1 лъжица ябълков оцет дневно
41677
Снимков материал: pixabay.com
Наша читателка пита, какво ще ѝ се случи, ако пие както са ѝ препоръчали по 1 лъжица ябълков оцет дневно

Здравейте. Препоръчаха ми да пия по 1 чаена лъжичка на ден ябълков оцет за отслабване.

Моля за професионален отговор по този въпрос. И въобще има ли някаква полза от добавянето на оцет към ястията като подправка?

Тереза Попова, гр. Хасково

Според научните изследвания приемането на 1 лъжица ябълков оцет на ден няма как да понижи наднорменото тегло, както и не може да прочисти организма от токсини.

Въпреки това оцетът като хранителна добавка има редица биологични свойства, които могат да повлияят положително на организма в някои ситуации.

1. Използването на оцета като подправка позволява да се понижи усвояването на въглехидратите. Оцетната киселина неутрализира ферментите, участващи в разпадането на въглехидратите, вследствие на което те се усвояват по-бавно.

А това е важно за тези, които страдат от захарен диабет, и не само.

Ако например, човек изяде порция картофено пюре, този продукт се разгражда бързо и се усвоява лесно, като по този начин повишава нивото на захар в кръвта.

А под действието на оцета част от въглехидратите ще се усвоят по-бавно, друга част въобще няма да се приемат от организма.

Което няма да позволи да се получи повишена концентрация на глюкоза в кръвта. Но този ефект на оцета, особено ябълковият, се проявява и е изразен само по отношение на лесно усвояемите въглехидрати.

Той няма да повлияе на усвояването на пълнозърнестия хляб и на продуктите, богати на съединителна тъкан.

Ако в крайна сметка планирате обяд или вечеря с по-голямо количество въглехидрати, добавяйте в ястията по малко оцет. Това само ще им придаде по-приятен вкус.

2. Оцетът, както и другите органични киселини, облекчават храносмилането на белтъчните продукти, повишават усвояването на калция от храната. Освен това, ако вместо сметана или майонеза, подправите салатата си с оцет, това ще намали калоричността й.

Най-полезно е да смесите оцета със зехтин, за да подправите салатата си. И още едно предимство: оцетът, особено балсамовият, в съчетание с подправки ще придаде уникален вкус на ястието ви, при което, дори без да осъзнавате, ще намалите количеството сол.  

 

Въпреки полезните си свойства не злоупотребявайте с тази подправка, за да избегнете следните неприятни последствия:

1. Нарушава се храносмилането: 1-2 лъжички оцет, приет наведнъж, може да доведе до това храната да остане дълго време в стомаха. Това ще предизвика тежест, а възможно е и прилошаване, главоболие и дори повръщане. Да, оцетът понижава апетита, но значително влошава състоянието на човека. Един от страничните ефекти при продължителен прием на оцет е разрушаването на зъбния емайл.

2.  Оцетът може да “изгори” лигавиците в стомашно-чревния тракт, както и да доведе до тяхното хронично дразнене.

3. Въпреки че оцетът повишава усвояването на калция от храната, неговото действие върху обмяната на микроелементите изисква по-нататъшно проучване. В частност, били са засечени случаи на развитие на остеопороза и критично понижаване нивото на калий при хора, злоупотребяващи с оцет. 

4. И не на последно място, оцетната киселина може да повлияе действието на някои лекарствени препарати, особено на тези против високо кръвно налягане и онези, приемани от диабетиците. Затова не злоупотребявайте с тази подправка, ако приемате подобни медицински препарати. 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft