Тази прословута рецепта за пухкави хлебчета я взех от моята баба, която ни приготвяше този деликатес за всеки повод.
Питките са много по-вкусни от купешките, затова всички ги обожавахме у дома.
Снимка: YouTube
Тайната е една важна съставка, която баба ми добавя към тестото.
Става въпрос за обикновен оцет - баба ми казваше, че само 1 супена лъжица добавена в тестото може да направи чудеса и наистина беше права.
Невероятно проста рецепта за меки домашни хлебчета меки домашни хлебчета:
Меки домашни хлебчета
Продукти:
- 450 мл мляко
- 10 г суха мая
- 1 ч. л.
За намазване:
- 1 яйце
- 2 супени лъжици мляко
За поръсване:
- сусамово семе
Приготвяне:
В голяма купа добавете топлото прясно мляко, маята, захарта, солта и разбъркайте добре с бъркалка.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След това добавете яйцата, разтопеното масло и отново разбъркайте добре.
Добавете бакпулвера и оцета към сместа и разбъркайте.
Снимка: YouTube
След това пресейте брашното през сито.
Разбъркайте добре с шпатула.
Снимка: YouTube
Омесете сместа с ръце върху намаслена маса.
Снимка: YouTube
Месете докато се получи хомогенно и еластично тесто.
Поставете тестото в купа, покрийте с фолио.
Оставете да втаса на топло място за 1-1,5 часа.
Снимка: YouTube
Изцедете въздуха от втасалото тесто и го поставете върху набрашнена маса.
След това разделете тестото на 20 части.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Оформете от тестото кръгли питки върху набрашнена маса.
Поставяме ги върху застлана с хартия за печене тава.
Снимка: YouTube
Покрийте тавата с питките с кърпа.
Оставете ги да втасат за 15 минути на топло място.
В малка купа разбийте яйцето с млякото и намажете питките.
След това ги поръсете със сусам.
Снимка: YouTube
Поставете тавата за печене в предварително загрятата фурна.
Пече се 25-30 минути на 180°C.
Снимка: YouTube
Оставете меките питки да изстинат и сервирайте.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!