Нашите баби винаги са добавяли тази ТАЙНА съставка към тестото с мая: Моята ме научи и от тогава пека най-пухкавите питки!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Нашите баби винаги са добавяли тази ТАЙНА съставка към тестото с мая: Моята ме научи и от тогава пека най-пухкавите питки!
Нашите баби винаги са добавяли тази ТАЙНА съставка към тестото с мая: Моята ме научи и от тогава...
3887
Източник: За Жената
Нашите баби винаги са добавяли тази ТАЙНА съставка към тестото с мая: Моята ме научи и от тогава пека най-пухкавите питки!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази прословута рецепта за пухкави хлебчета я взех от моята баба, която ни приготвяше този деликатес за всеки повод.

Питките са много по-вкусни от купешките, затова всички ги обожавахме у дома.

пухкави питки

Снимка: YouTube

Тайната е една важна съставка, която баба ми добавя към тестото.

Става въпрос за обикновен оцет - баба ми казваше, че само 1 супена лъжица добавена в тестото може да направи чудеса и наистина беше права.

Невероятно проста рецепта за меки домашни хлебчета  меки домашни хлебчета:

Меки домашни хлебчета

Продукти:

  • 450 мл мляко
  • 10 г суха мая
  • 1 ч. л.
сол
  • 4 супени лъжици кристална захар
  • 2 яйца
  • 50 г масло
  • 8 г бакпулвер
  • 1 супена лъжица оцет
  • 750-800 г гладко брашно
  • За намазване:

    • 1 яйце
    • 2 супени лъжици мляко

    За поръсване:

    • сусамово семе

    Приготвяне:

    В голяма купа добавете топлото прясно мляко, маята, захарта, солта и разбъркайте добре с бъркалка.

    приготвяне закваска

    Снимка: YouTube

    яйца в закваската

    Снимка: YouTube

    След това добавете яйцата, разтопеното масло и отново разбъркайте добре.

    Добавете бакпулвера и оцета към сместа и разбъркайте.

    оцет в тестото

    Снимка: YouTube

    След това пресейте брашното през сито.

    Разбъркайте добре с шпатула.

    приготвяне тесто

    Снимка: YouTube

    Омесете сместа с ръце върху намаслена маса.

    тесто в купа

    Снимка: YouTube

    Месете докато се получи хомогенно и еластично тесто.

    Поставете тестото в купа, покрийте с фолио.

    Оставете да втаса на топло място за 1-1,5 часа.

    втасало тесто

    Снимка: YouTube

    Изцедете въздуха от втасалото тесто и го поставете върху набрашнена маса.

    След това разделете тестото на 20 части.

    втасало тесто на плота

    Снимка: YouTube

    разделяне тесто

    Снимка: YouTube

    Оформете от тестото кръгли питки върху набрашнена маса.

    Поставяме ги върху застлана с хартия за печене тава.

    питки върху тава

    Снимка: YouTube

    Покрийте тавата с питките с кърпа.

    Оставете ги да втасат за 15 минути на топло място.

    В малка купа разбийте яйцето с млякото и намажете питките.

    След това ги поръсете със сусам.

    питки със сусам

    Снимка: YouTube

    Поставете тавата за печене в предварително загрятата фурна.

    Пече се 25-30 минути на 180°C.

    изпечени питки

    Снимка: YouTube

    Оставете меките питки да изстинат и сервирайте.

    меки домашни питки

    Снимка: YouTube

    Да ви е сладко!

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft