Не вярвах, че е толкова вкусно, докато не опитах: Сладкото от люти чушлета подпалва сетивата и глези небцето

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Не вярвах, че е толкова вкусно, докато не опитах: Сладкото от люти чушлета подпалва сетивата и глези небцето
Не вярвах, че е толкова вкусно, докато не опитах: Сладкото от люти чушлета подпалва сетивата и...
19634
Източник: gotvach.bg
Не вярвах, че е толкова вкусно, докато не опитах: Сладкото от люти чушлета подпалва сетивата и глези небцето
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако само мисълта за сладко от люти чушки ви кара да извърнете глава в отвращение, помислете още веднъж, преди да откажете да го опитате. Всъщност съчетанието на люто и сладко е известно от дълги години в сладкарството и се ползва с успех в едни от най-любимите видове шоколад, например.

Непременно опитайте тази рецепта за лютиво сладко и със сигурност ще бъдете очаровани от вкуса му! Ето как се прави най-вкусното сладко от люти чушлета :

люти чушки

Сладко от люти чушлета:

Продукти:

3 кг червени чушки

500 гр.червени люти чушки

300 мл ябълков оцет

200 мл вода

2 кг захар

1 кг желираща захар

2 бр.лайм (НЕ заменяйте с лимон!)

1 пак.лимонтузу (8 - 10 гр.)

сладко от люти чушки

Приготвяне:

Нека започнем с това, че лютивината на сладкото зависи от вида люти чушки. Ако използвате т.нар. "румънки" или халапеньо, ще се получи доста по-лютиво, отколкото ако се ползват "рибки".

1. Червените чушки се изпичат, задушават в съд под капак (или в найлонов плик), обелват се и се почистват от семките, а след това се нарязват на ситно с блендер или в месомелачка.

2. Лютите червени чушки се нарязват на едро, поставят се в тенджера с оцет и вода и се сваряват до омекване. Оставят се да се охладят и се претриват през гевгир или се ползва машинка за отделяне на семки и люспи. Течността, в която са се варили също се използва в сладкото.

ВНИМАНИЕ! Ползвайте ръкавици, когато работите с лютите чушки, особено ако ще претривате през гевгир. В случай че хубаво се подлютите трябва да знаете, че измиването с вода НЕ помага. Измийте се с ракия или спирт!

3. В съда, в който ще се приготвя сладкото, се смесват червените чушки и пюрето от лютите чушки. Прибавят се двата килограма обикновена захар и изваряването започва при непрекъснато бъркане.

4. Десет минути преди да свалим от огъня, се добавя кората на единия лайм. Кората се остъргва внимателно с ренде (за да се вземе само повърхностния зелен слой, без да се използва бялата част, която горчи) или с белачка за картофи, или пък със специален инструмент за кори.

5. Пет минути преди да свалим от огъня, се добавя и желиращата захар, разбърква се добре. Прибавя се и лимонената киселина, както и сокът от двата лайма.

6. Кората на втория лайм трябва да е предварително отделена, защото след изтискването на сока отделянето на кората ще бъде доста неудобно и трудно.

7. Без да чакаме да се охлажда, сладкото се налива в чисти бурканчета. На дъното на всяко бурканче поставяме по 2-3 корички лайм и пълним с мармалада. Затваряме капака и обръщаме бурканчетата с капака надолу. Комбинцията от пушек (печените чушки), лютивина и лайм ражда онзи невероятен вкус, за който използваме термина умами. Мармаладът е подходящ да се поднесе със различни сирена, риби, месо. От дадените количества в рецептата се получават 12 бурканчета от по 100 мл.

Успех!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft