Сега ще ви представим една рецепта за бързи и лесни еклери. След нея едва ли повече ще си купите от магазина.
Съставките
вода 90 ml
прясно мляко 590 ml
масло 75 грама
пшенично брашно 165 грама
сол на вкус
яйце 8 бр.
фъстъци на вкус
нес кафе на вкус
захар 100 g
черен шоколад 30 грама
Подготовка
Пригответе тестото. В тенджера смесете водата и млякото (90 ml) и добавете масло към тази смес. Задръжте на средна топлина, докато масло се стопи, а след това добавете щипка сол и захар.
Премахнете сместа от котлона и добавете 125 грама пресято брашно. Спазвайте пропорциите, те са много важно! След това върнете тестото на котлона и разбъркайте, докато не се сгъсти толкова, че да се търкаля като топка
След това добавете 3 яйца. Препоръчително е да ги разбиете предварително и то с много бързи движения
Получената хомогенна смес се поставя в торбичка за сладкарски изделия с дюза под формата на звездичка (можете да използвате и други) и след това внимателно изстискайте върху намазнената пергаментна хартия под формата на пръстени. За удобство можете предварително да начертаете едва забележими кръгове на хартия. Поръсете с ядки.
Печете 20 минути на 170 градуса до златисто- кафяв цвят. Междувременно си направете крема за плънката
Пригответе крема.
За да направите това, изсипете 500 мл мляко, добавете една чаена лъжичка разтворимо кафе (или 50 мл еспресо в 450 мл мляко) и разбъркайте добре.
Разбъркайте 5 жълтъка със захар и добавете 40 грама брашно. В получената хомогенна смес добавете половината от топлото мляко и разбъркайте. В другата половина разтворете шоколада и комбинирайте всички течни съставки в тенджерата или друг удобен съд
Поддържайте на слаб огън и непрекъснато разбърквайте крема, докато стане гъст. След това кремът може да бъде поставен в торбичка за сладкарски изделия и да се пристъпи към следващата крачка
Нарежете пръстените точно по средата. Всяка половина намажете с крем, напълнете кухинката, а след това ги сглобете
Моля, обърнете внимание! При формирането на пръстените е най-добре да ги направите с различни диаметри, с разлика буквално 1 см.
Защото в противен случай ще ви бъде неудобно за хапнете.
Поръсете десерта с захаросани пръчици, ядки от всякакъв вид, украсете с глазура и просто ядете без крем с чаша кафе. Опитайте, тази рецепта си заслужава, а вашите приятели определено ще я оценят!