Хората изхвърлят тонове храна всяка година, и повечето от тях проверяват срока на годност на продуктите, за да проверят дали те все още са безопасни за консумация и дали е изтекъл срокът посочен върху хранителните етикети.
Въпреки това, както изглежда, тези дати не винаги са такива, каквито изглеждат.
Всъщност датите не показват, безопасността на храните, тъй като те са по-скоро като прогноза за времето, тъй като стоката ще се съхранява в склад, при неизвестни условия.
Други варианти като "Годен до" и "Най-добър до" обикновено означават, предвиждането на производителя за времето, когато стоката е достигнала оптимална свежест, а не нейното разваляне.
Следователно, тези дати могат да бъдат доста объркващи.
За да бъдете по-сигурни за състоянието на храната, която възнамерявате да консумирате, трябва да се обърне внимание, кога е била закупена и кога е била отворена.
Това са реалните дати на валидност на някои от най-популярните храни:
Мляко
В повечето случаи, то трае една седмица повече от "Годен до" датата, но ние ви съветваме да го помиришете, преди да го пиете и ако мирише кисело, трябва да го хвърлите.
Пчелен мед
Медът няма срок “Годен до”, защото не се разваля, така че не трябва да го изхвърляте.
Шоколад
В опаковка шоколадът може да остане от 6-9 месеца при стайна температура и до 18 месеца, ако е замразен.
Сурово птиче месо
Може да се съхранява във фризер в продължение на 9 месеца и няколко дни в хладилника след покупката.
Кисело мляко
В търговската опаковка киселото мляко може да остане една седмица или две седмици, след като мине датата "Годно до" и 1-2 месеца, ако е замразено.
Яйца
Ако ги замразите яйцата ще останат годни за хапване до една година и ако ги държите в хладилника от 3 до 5 седмици след покупката.
Риба
Ако замразите рибата, например сьомга, тя може да се съхранява в продължение на 2-3 месеца за най-добър вкус, а ако е в хладилника годността й ще продължи един ден или два, считано от датата на покупката.