Доказано най-вкусната баница с месо - такава е по рецептата на моята съпруга. У дома приготви ли си, не се задържа повече от час, а аз лично мога да изям цялата тава на едно ядене! Жена ми знае това и редовно я приготвя събота или неделя - уникално сочна и вкусна става! Ще дам и на вас рецептата, вярвам, че ще ви хареса.
Баницата с месо на жена ми
Продукти:
Плънка от месо:
- 2 големи глави лук,
- 100 мл олио,
- 2 чаши вода,
- 800 г - 1 кг кайма,
- 2 супени лъжици сухи подправки,
- 1 чаена лъжичка смлян пипер,
- 1 чаена лъжичка листа магданоз,
- малко сол.
За заливката смесете:
- 6 яйца,
- 100 мл олио,
- 400 мл кисело мляко,
- 600 мл вода,
- 1 супена лъжица сол
И още:
- 1 кг кори за баница,
- 2 с. л. вода + 2 с. л. олио
Приготвяне:
Запържете ситно нарязания лук и го задушете. Когато омекне, добавете каймата, подправките и водата. Варете на умерена температура, докато се изпари излишната вода.
Намаслете голямата тава на фурната, наредете 3 кори, след което намажете с 2 супени лъжици плънка и продължете така до изчерпване на материала. Ако правите половин доза, използвайте по-малка тава.
Снимка: YouTube
Нарежете баницата на кубчета и я залейте със сместа от яйца, олио, мляко и вода.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Хубаво разпределете заливката между разрезите, като накрая разклатите тавата, за да попадне навсякъде и баничката да стане сочна.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Междувременно включете фурната да загрява на 200 градуса, докато баницата поеме заливката.
Печете 50-60 минути до златисто кафяво.
Снимка: YouTube
Смесете 2 супени лъжици вода с 2 супени лъжици олио, след което намажете изпечената гореща баница.
Снимка: YouTube
Оставя се покрита с кърпа да се охлади, след което се сервира.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!