Не е само вкусно, но и полезно! Не случайно всички го обожават

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Не е само вкусно, но и полезно! Не случайно всички го обожават
21301
Снимков материал: pixabay.com
Не е само вкусно, но и полезно! Не случайно всички го обожават

Сред нас има много хора, които умират за него и не си представляват живота без шоколад. Този деликатес се превръща в истински наркотик, от който е много трудно да се откажеш.

След всяко изядено блокче, някои се притесняват за това, което са направили ... За щастие, учените всяка година намират все повече и повече доказателства, че този продукт е полезен.

Този път изследователите от Университета в Мейн анализираха ефекта на шоколада върху човешките когнитивни функции - и откриха, че тази сладост ни прави по-умни!

Изследването обхваща 968 души на възраст от 23 до 98 години. Частта от групата, която консумира повече шоколад, е развила по-добре визуалната си памет, способността да запомня информация, абстрактното мислене и внимание. Също така шоколадът предотвратява ранното стареене на мозъка и появата на деменция.

Според учените, това е добра новина, защото шоколада съдържа флавоноиди - съединения, които подобряват притока на кръв към мозъка, както и кофеин, което увеличава нивото на концентрация. Те се намират в големи количества в тъмният шоколад, а в млечния и белия са няколко пъти по-малко.

Същите флавоноиди предпазват кожата от вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи, така че яжте парче шоколад преди да излезете сред природата - това е всичко.

Интересното е, че изследователите във Финландия установиха, че потреблението на шоколад намалява риска от инсулт с около 17%. Това се дължи на неговото положително въздействие върху цялата кръвоносна система, като тъмният шоколад връща еластичността на кръвоносните съдове и предотвратява прилепването на левкоцити към стените им, намалява и вероятността от запушване на артериите.

 Плочките от шоколад съдържат почти 70% от дневната норма на желязо, поради което се препоръчват за анемия и големи кръвни загуби. В него можете да намерите още калий, селен и цинк.

И как да не споменем най-известния и вероятно най-приятния факт за шоколада: подобрява настроението. Грубо казано, това ви прави щастливи, благодарение на фенилетиламина - това вещество провокира производството на ендорфини, а състояние може да се сравни с влюбването. Може би в Япония на деня на Свети Валентин не случайно раздават шоколад.

Интересното е, че горчивият шоколад насърчава изгарянето на мазнини и се препоръчва малко парче да се вземе 20 минути преди хранене на тези, които се борят с наднорменото тегло - предпазва от преяждане.

Няма нищо по-вкусно от шоколад, приготвен ръчно. Избрахме за Вас рецепта за природен продукт, който ще бъде по-добър от купешкия

Шоколад от какао на прах

Ще ви трябва:

  • 5 супени лъжици какао
  • 70 г какаово масло
  • 2 супени лъжици мед
  • Ядки и стафиди (по избор)

Нуждаете се от натурално какао на прах - горчиво и тъмно. Ако искате да получите млечен шоколад, а не горчив, добавете малко мляко на прах. Вместо какаово масло, можете да използвате крем (50 гр.), Но е по-добре да не го заменяте

Разтопете маслото на водна баня и добавете какаото, меда и маслото към него. Разбъркайте добре, изсипете добавките (ядки или стафиди) и ги загрейте. След това излейте във форми, охладете и  поставете в хладилника за няколко часа, докато се втвърди напълно.

Не забравяйте, че най-много ползи ще има в шоколада с висок процент на какао. Това е черният шоколад.

 Споделете тази научна статия с приятелите си и я маркирайте с парче шоколад!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft