Никой не се замисля, когато купува бакпулвер в магазина. Свикнали сме да го ползваме наготово, от пакетче.
Всичко, което изпечете с домашния бакпулвер , ще е прясно, пухкаво и мекичко - тук няма риск да е изветрял или срокът на годност да му е изтекъл.
Естествено, може да замените и със сода, но това не е най-добрият вариант, защото се усеща, ако не е угасена предварително. Когато печете сладкиши с кисело мляко или заквасена сметана, може да използвате сода. Но за всичко останало използвайте този домашен бакпулвер.
Домашен бакпулвер
Необходими продукти:
Брашно или нишесте - 4 части
Сода за хляб - 2 части
Лимонена киселина - 1 част
Приготвяне:
С две думи - трябва да вземете лимонена киселина, сода и брашно или нишесте в такива пропорции - 1: 2: 4.
Най-добре е да смесите брашно и нишесте в равни пропорции. Бакпулверът има по-дълъг срок на годност с нишесте.
Лимонената киселина има тежка кристална структура, така че се опитва да се утаи на дъното на съда, в който съхранявате бакпулвера. За да предотвратите това и прахът е с еднаква консистенция, трябва да смелите лимонена киселина. За целта вземете лист хартия и точилка.
Сгънете листа наполовина и изсипете лимонтузуто вътре, след което минете отгоре няколко пъти с точилка. Така киселината ще стане на брашно.
След това смесете всички съставки и изсипете в стъклен буркан. Затворете плътно и разклатете, за да се разбърка отново добре.
Ето пропорциите на съставките в лъжици за по-точно измерване:
- Нишесте - една супена лъжица
- Брашно - една супена лъжица
- Сода за хляб - една супена лъжица
- Лимонена киселина - половин супена лъжица
В резултат ще получите 50 грама бакпулвер.
Затворете плътно буркана и го използвайте винаги, когато имате нужда.