Скоро на пазара ще се появят най-чаканите плодове на късната пролет и лятото - черешите . Те безспорно са царици на всяка трапеза, а десертите, приготвени с тях - неустоимо изкушение!
Има обаче една подробност - как да ги изберем правилно , така че те да са сочни и вкусни?
По какво се познават сладките и сочни череши ?
Тук има няколко тънкости, които всички трябва да знаем, преди да посегнем към аленото изкушение на сергията.
Ако няма блясък, тогава плодовете най-вероятно са събрани отдавна.
Освен цвета черешите трябва да имат твърда плът. Меките плодове са по-склонни да показват признаци на гниене.
Черешите се купуват само с дръжки! Без дръжка в плода могат да проникнат много бактерии, които заразяват плода и го правят опасен за здравето.
Обърнете внимание на дръжката на плода - тя трябва да има зелено и еластично стъбло. Ако дръжката е суха, това означава, че черешите са съхранявани дълго време.
Деликатен вкус имат жълтите и розовите череши. Тези сортове са и по-воднисти. Тъмните плодове са с най-интензивен вкус. Те са и много по-сладки.