Не знам как се произнася на френски, но го правя през ден: редиш ябълките, отгоре тестото, а с...
8 Декември 2016
12107
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Тарт Татен - един много известен френски десерт . Историята на този сладкиш "с главата надолу" датира от 1898. " Tatin " е обичан по целия свят със своята лекота на приготвяне и божествен вкус!
Сладкишът идеално се съчетава с топли напитки , а ако добавим лъжичка ванилов сладолед , е просто невъзможно да се откъснеш от Татена!
Съставки:
200 гр. брашно
150 гр.
масло
5 с.л. прясно мляко
180 гр. захар
1 кг ябълки
щипка сол
Приготвяне:
- Настържете 100 г студено масло и добавете брашното, след това стрийте на трохи.
- Добавете охладеното мляко и бързо омесете тестото. След това увийте тестото в найлоново фолио и го пъхнете в хладилника за половин час.
- Обелете ябълките, нарежете ги на четвъртинки и отстранете семената им. Загрейте тигана и поставете върху него останалата част от маслото и захарта. Разтопете и изчакайте, докато сместа потъмнее леко.
- След това поставете в карамела ябълките и ги варете около 15 минути, така че да се изпари излишната влага.
- Разточете тестото между два пласта фолио или хартия за печене. Кръгът трябва да бъде малко по-голям от тавичката, за да се образува борд.
- Поставете във формата ябълките, покрийте ги с тестото и оформете красив борд, като подпъхнете тестото надолу.
- Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 35 минути или докато сладкишът леко покафенее.
- Изчакайте, докато се охлади, и едва след това обърнете в подходяща чиния.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари