Не изхвърляйте обелките от круши и ябълки - Вижте как да ги използвате!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Не изхвърляйте обелките от круши и ябълки - Вижте как да ги използвате!
57049
Снимков материал: pixabay.com
Не изхвърляйте обелките от круши и ябълки - Вижте как да ги използвате!

Круша със среден размер съдържа около 4 грама фибри и че по-голямата част се намира в кората. Диетична, богата на фибри, заключили специалистите от университета в Ерусалим, намалява риска от рак на дебелото черево.

Най-много влакна има в кората на крушата така най-добре е тя да не се бели. 

Латинското наименование на крушата е Pyrus communis, а заедно с ябълката и месестата част на дюлята се нарежда в семейството рози. 

Крушата е богат източник на витамини С и К, мед и фибри. Витамин С е известен борец срещу свободните радикали, а медта елиминира свободните радикали, докато фибрите профилактично действат срещу рак на дебелото черво

Една круша или 170 грама съдържа: 3,98 грама фибри, 6,64 мг витамин С, 0,19 мг мед, 7,47 мг витамин К и има само 97,94 калории. Крушите са идеален избор за хора, които са приели модерния стил на живот, а с това са се изложили на стрес, динамичен и бърз живот, изтощение и загуба на запасите от енергия. 

Прясната куша е изключителен източник на фибри, особено на пектин. Круша с маса от 166 гр. осигурява 6 гр. растителни влакна, от които около 40% е пектин. Растителните влакна са съществен елемент на здравословното хранене и помагат за поддържането на нивото на захар и холестерола в кръвта и позволяват нормална функция на червата и тяхното редовно изпразване. 

Експертите анализирали химическия състав на кората от ябълки и идентифицирали фитохимикали, които са доказан агент срещу най-малко 3 вида рак, срещан при хората - на белите дробове, на дебелото черво и на черния дроб. 

Безброй анализи, посветени на действието на ябълката доказват фразата - " Една ябълка на ден пази болестите далеч от мен", което още веднъж свидетелства за това, че храната, богата на плодове и зеленчуци намалява риска от рак, сърдечни заболявания, диабет и много други заболявания . 

Нутриционистите предлагат годишно да изядете поне 30 до 40 кг ябълки. Ябълки улеснява храносмилането и съдържа много полезни вещества, които стимулират защитната система на организма, възпрепятстват отлагането на мазнините в черния, дроб и предпазват от рак. Плодът съдържа, освен вода и витамин А, B и C, както и ябълчена, лимонена, мравчена и карбонова киселина. 

Пресните ябълки съдържат доста пектин, които в организма попиват водата и отровните продукти от червата. По този начин ябълката премахва токсините от организма. От минералите, ябълката съдържа фосфор и калий, а в по-малки количества и желязо и калций. Един килограм ябълки съдържа 600 калории, колкото има и в един литър мляко. Ябълките се разграждат в стомаха за 15-20 минути. Ако се консумират в комбинация с други храни, в стомаха тя се запазва и след няколко часа, така че е препоръчително да се яде половин час преди основното хранене или няколко часа след хранене. 

1. Кожата съдържа повече фибри 

Ябълка със среден размер съдържа 4,4 грама фибри. Без кожата, ще получите само 2,1 грама фибри, което не е достатъчно, за да се нарече добър източник на фибри. 

  2.В кожата се намират повече витамини 

Ябълка със среден размер с кожата съдържа 8,4 милиграма витамин С и витамин А. А без кората ябълката съдържа само 6,4 милиграма витамин С.  

3. Може да облекчи проблеми с дишането 

Съединението, което помага дишане се нарича кверцетин и се намира главно в кожата на ябълката. Едно проучване е заключило, че хората, които ядат пет или повече ябълки седмично, имат по-здрави бели дробове, отколкото тези, които ядат по-малко или не се ядат изобщо. 

4. Кверцетин съхранява и паметта 

Този антиоксидант се бори срещу увреждане на мозъчната тъкан, което се свързва с болестта на Алцхаймер и други подобни заболявания, поне при плъховете. 

5. Кожата на ябълката може да предотврати рак 

Проучването проведено през 2007 г. в Университета Корнел стигна до заключението, че тези съединения, които се намират в кората на ябълката са в състояние да предотвратят или да убият раковите клетки в лабораторни условия. В частност, тези съединения са ефективни срещу рак на черния дроб , рак на дебелото черво и рак на гърдата

6 Една ябълка с кората предотвратява натрупването на килограми 

В кожата се намира важно съединение, което е от съществено значение за борбата срещу затлъстяването. Увеличава мускулната маса, изгаря калориите и по този начин намалява риска от наднормено тегло

чай от кожа на ябълка 

стимулира коремната функция, регулира метаболизма и облекчава болките при артрит. 

500-600 мл вода 

кората от 5-6 средни ябълки 

малко канела 

ванилия 

Начин на приготвяне: 

Загрейте вода и щом заври - добавете обелки от ябълки , канела и малко ванилия (по желание). 

Намалете огъня и оставете съставките да къкрят 10-15 минути. 

Чаят се пие 1-2 пъти дневно, а ако не ви е достатъчно сладко - добавете мед.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft