Не мийте пилето, така се разпространява опасна бактерия!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Не мийте пилето, така се разпространява опасна бактерия!
10931
Снимков материал: pixabay.com
Не мийте пилето, така се разпространява опасна бактерия!

Не мийте сурово пилешко месо преди готвене, тъй като това води до двойно замърсяване и риск от бактериална инфекция - е последната препоръка за цел да се спре разпространението на бактерията, която има в месото.

Не защото пилето не трябва да се мие, а защото ние го правим погрешно. За този вид хранително отравяне се знае отдавна, но огромна част от потребителите все още не са наясно. Онлайн проучване сред 4500 британци, проведено от Агенцията за хранителни стандарти, показва, че 44% мият пилето преди готвене.

По този начин чрез водните капки се създава среда за разпространение на т.нар ..

кампилобактер върху ръцете, работните повърхности, дрехи и кухненския прибори и уреди, обясняват експертите. Ако месото не се мие, вредните бактерии се унищожават в процеса на готвене при термичната обработка.

От нея бактерия във Велокобритания годишно страдат 280,000 души, въпреки че според проучване само 28 процента от хората са чували за нея. Кампилобактерията е най-честата форма на хранително отравяне и най-вече се получава от домашни птици.

Затова и основната препоръка от Агенцията сега гласи да се избягва контакт с пресни домашни птици. Симптомите от такова отравяне продължават до няколко дни, но бактерията може да бъде фатална, особено за деца под 5 години. Симптомите включват диария, стомашни болки и спазми, треска, умора.

При повечето хора инфекцията преминава за няколко дни, но понякога може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми, включително синдром на раздразненото черво и синдром на Гилен Баре - сериозно заболяване на нервната система.

Само във Великобритания кампилобакатерията засяга около 280 000 души всяка година и е най-честата причина за отравяне с храна. Най-честият път за инфекцията е точно чрез измиване на пилешкото месо. Най-застрашени са децата на възраст от 5 години и най-възрастните.

Съвети за използване на суровото пилешко месо

- Покрийте месото и съхранявайте в хладилник / фризер.

- Съхранявайте на долния рафт на хладилника, за да не капе върху друга храна.

- Не мийте сурово пиле.

- Старателно измийте всички съдове, прибори, дъските за рязане и повърхностите, които се използват по време на подготовката сурово пиле за готвене.

- Уверете се, че месото е достатъчно добре сварено или печено.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft