Наровете растат от Иран до Хималаите в северната част на Индия, отглеждани са и в региона на Средиземно море от древни времена. Тези питателни, богати на антиоксиданти плодове са почитани като символ на здраве , плодородие и вечен живот .
Веществото пуникалагин , съдържащо се само в наровете, е много добро за сърдечно-съдовата система . То не само намалява нивото на холестерола , но и нормализира кръвното налягане и помага за разтваряне на кръвни съсиреци .
Хранителната стойност на 200 гр.
- Калории: 144.
- Мазнини: 2 г (4% от дневната норма).
- Протеини: 2 гр.
- Фибри: 6 г (28% от дневната норма).
- Витамин С: 18 г (30% от дневната норма).
- Витамин К: 28 мг (36% от дневната норма).
- Витамин Е: 1 мг (6% от дневната норма).
- Фолиева киселина: 66 мкг (16% от дневната норма).
Според проучвания, сокът от нар намалява нивата на холестерола в кръвта по-ефективно от хапче. В допълнение, той предотвратява натрупването на холестерол в артериите на хора с риск от сърдечно-съдово заболяване.
Какви са ползите от сока от нар?
Храносмилане.
Кората, кожата и листата от нар се използват за лечение на стомашно разстройство и всички видове диария. Помага и отвара от листата на нара. В допълнение, сокът от нар се използва при дизентерия и холера.
Рак.
Антиоксидантите, съдържащи се в нара, унищожават свободните радикали в организма. По този начин ни защитават от рак.
Анемия.
Хранителните нарове помага за поддържането на здрава циркулация на кръвта. Насищайки кръвта с желязо, нарът премахва симптомите на анемия: умора, световъртеж, слабост и загуба на слуха.
Диабет.
При диабетици сокът от нар помага за предотвратяване на коронарна болест. В допълнение, той предотвратява втвърдяване на артериите, предпазва от много сърдечни заболявания.