Не мога да не ги поглезя по празниците! Тези млечни понички извикват блажени усмивки на всички лица! Царска закуска:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Не мога да не ги поглезя по празниците! Тези млечни понички извикват блажени усмивки на всички лица! Царска закуска:
Не мога да не ги поглезя по празниците! Тези млечни понички извикват блажени усмивки на всички...
40866
Не мога да не ги поглезя по празниците! Тези млечни понички извикват блажени усмивки на всички лица! Царска закуска:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Според легендата  първата поничка била приготвена на бойното поле за Фридрих Велики през 1756. Оттогава рецептата е претърпяла много промени, но днес ще споделим с вас един прост, но много вкусен вариант на любимите на всички понички .

Въздушни, златни пухчета , приготвени с мляко на  горещ тиган , ще разтопят всяко сърце! 

Съставки:

400 гр.

брашно

500 мл прясно мляко

2 яйца

100 мл вода

125 гр. масло или маргарин

1,5 ч.л. сол

2,5 ч.л. захар

1 пак. суха мая

Приготвяне:

  1. Смесете млякото в тенджера с водата и загрейте леко, след което разбъркайте вътре захарта и сухата мая. Покрийте съда с кърпа и се оставете да престои в продължение на 15 минути.
  2. В друга купа разбийте две яйца. Добавете към тях разтопеното масло и сол. Ако желаете, можете да добавите и ванилия.
  3. Изсипете съдържанието на тенджерата в купата и постепенно добавете брашното, като месите. Готовото тестото не трябва да лепне по ръцете, но не трябва и да е твърдо!
  4. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса за около половин час. Тестото трябва да се увеличи двойно. Ако това се случи преди определеното време, можете да продължите към следващата стъпка.
  5. Разточете тестото, така че дебелината на слоя да не е по-малко от 1 сантиметър. За изрязването на понички можете да използвате чаша с тесен отвор или по-широка чаша.
  6. Оставете получените кръгове да втасват, докато се надуят двойно.
  7. През това време пригответе дълбок тиган и налейте в него толкова олио, че да може поничките, плаващи в него, да не докосват дъното. Загрейте тигана хубаво.
  8. Изпържете поничките от двете страни до златисто-кафяво. Щом са готови, ги извадете върху хартиени салфетки, за да не са прекалено мазни.
  9. Последен щрих: още топлите понички поръсете обилно с пудра захар и по желание ги напълнете, като направите разрез отстрани.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft