Сосът от домати и чушки е отлична заготовка за зимата, няма как да не си затворим поне няколко буркана. Той ще замени всеки любим купешки кетчуп и върви чудесно с месо, паста или просто с картофен чипс.
Доматен сос с чушки
Сосът се приготвя без оцет и е необходимо да се съхранява в хладилник или мазе.
Съставки:
Домати – 3 кг
Чушки – 4 кг
Скилидки чесън – 8 броя
Люти чушлета – 2 броя
Сол – 0,5 чаша
Захар – 1,5 чаша
Подправки на вкус
Получаване:
Доматите нарежете на парчета, след това смелете в месомелачка.
Почистете чушките от семките, нарежете ги, а след това също ги смелете. Добавете ги към доматите и гответе още 15-20 минути.
През това време почистете чесъна и го смачкайте с помощта на преса. Смелете лютия червен пипер и нарежете зелените подправки. Можете да използвате кориандър, магданоз, босилек – по ваш вкус.
5 минути преди края на готвенето, добавете в соса лютите чушки, билките, чесъна, солта и захарта, разбъркайте.
Разпределете соса в стерилизирани бурканчета (обикновено количеството стига за 10 броя), запечатайте, обърнете и увийте