Тази стара рецепта я знам от бабата на моя приятелка. Имам я от дълги години и е много сполучлива.
Колкото по-разноцветни имате, толкоз самите буркани са по-красиви отвън.
Ето и продуктите:
6 килограма чушлета по цвят и вкус
1 л. оцет
700 мл. олио
400 гр. захар
сол на вкус
магданоз
10-20 скилидки чесън (въпрос на вкус и цвят)
24 аспирина
Сипвам оцета в умерено дълбока тенджера преди да започна с чушлетата. После пърля чушлетата на скара и след като са готови, веднага ги махам и ги слагам в съда с оцета. Захлупвам с капак и леко разклащам съда. Слагам нова порция/партида чушлета на скарата. Малко преди да станат готови, изваждам от тенджерата с оцета първата партида и ги слагам в друг захлупен съд.
След като втората порция чушлета се опърлят, слагам ги в тенджерата с оцета. Това се повтаря докато свършат зеленчуците. Нека да направя едно уточнение – оцетът намалява, тъй като чушлетата поемат от него. Това е съвсем нормално. Ако съдът е много широк, накрая може да разклатите няколко пъти тенджерата, защото от оцета ще остане малко количество.
В по-голям и дълбок съд слагам всички чушлета, които са изстинали напълно.
Към останалия оцет, в който киснеха, прибавям счукания аспирин, зехтин и захар и бъркам до разтварянето им. Първо се прибавя аспиринът към оцета и след това останалите продукти.
Прибавям сол на вкус и най-накрая олиото. Ако аспиринът се прибави след олиото/зехтина, няма да може да се разтвори.
Към чушлетата нарязвам обелените скилидки чесън и магданоза на по-едро. Опитвам на вкус и доовкусявам, ако е нужно. Заливам чушлетата с готовата марината и така престояват 24 часа. От време на време разбърквам и разклащам съда.
Нареждам чушлетата в бурканчета, разпределям поравно марината и изкарвам въздуха. Затварям с капачки и прибирам на хладно.
По желание може да намалите опашките на чушленцата. Направете го след пърленето им.
НЕ се стерилизират. Добър апетит.