Не мога да седна на масата без бурканче от чушлетата на баба за апетит, затова всяка година си правя задължително

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Не мога да седна на масата без бурканче от чушлетата на баба за апетит, затова всяка година си правя задължително
Не мога да седна на масата без бурканче от чушлетата на баба за апетит, затова всяка година си...
24777
Не мога да седна на масата без бурканче от чушлетата на баба за апетит, затова всяка година си правя задължително
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази стара рецепта я знам от бабата на моя приятелка. Имам я от дълги години и е много сполучлива.

Чушлетата са доста вкусни и всяка зима първо се изяждат те. Ако желаете, може да сложите само лютиви чушлета, ако искате – само сладки.

Колкото по-разноцветни имате, толкоз самите буркани са по-красиви отвън.

 

Ето и продуктите:

6 килограма чушлета по цвят и вкус

1 л. оцет
700 мл. олио
400 гр. захар
сол на вкус
магданоз
10-20 скилидки чесън (въпрос на вкус и цвят)
24 аспирина

 

Сипвам оцета в умерено дълбока тенджера преди да започна с чушлетата. После пърля чушлетата на скара и след като са готови, веднага ги махам и ги слагам в съда с оцета. Захлупвам с капак и леко разклащам съда. Слагам нова порция/партида чушлета на скарата. Малко преди да станат готови, изваждам от тенджерата с оцета първата партида и ги слагам в друг захлупен съд.

След като втората порция чушлета се опърлят, слагам ги в тенджерата с оцета. Това се повтаря докато свършат зеленчуците. Нека да направя едно уточнение – оцетът намалява, тъй като чушлетата поемат от него. Това е съвсем нормално. Ако съдът е много широк, накрая може да разклатите няколко пъти тенджерата, защото от оцета ще остане малко количество.

 

В по-голям и дълбок съд слагам всички чушлета, които са изстинали напълно.

Към останалия оцет, в който киснеха, прибавям счукания аспирин, зехтин и захар и бъркам до разтварянето им. Първо се прибавя аспиринът към оцета и след това останалите продукти.

 

Прибавям сол на вкус и най-накрая олиото. Ако аспиринът се прибави след олиото/зехтина, няма да може да се разтвори.

Към чушлетата нарязвам обелените скилидки чесън и магданоза на по-едро. Опитвам на вкус и доовкусявам, ако е нужно. Заливам чушлетата с готовата марината и така престояват 24 часа. От време на време разбърквам и разклащам съда.

 

Нареждам чушлетата в бурканчета, разпределям поравно марината и изкарвам въздуха. Затварям с капачки и прибирам на хладно.

По желание може да намалите опашките на чушленцата. Направете го след пърленето им.

НЕ се стерилизират. Добър апетит.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft