По традиция задължително посрещаме празниците с погача. Днешната е специално за Цветница - най-пъстрия и слънчев празник в календара. Погачата също е красива и прилича на истинско вълшебно цвете. Честити да са всички, които празнуват имен ден днес!
В дълбок съд поставете стопленото мляко, маята, захарта.
Добавете постепенно 20 супени лъжици брашно и бъркайте с лъжица, за да не се образуват бучки.
Оставете тази смес да втаса, а след това добавете олиото, солта и още брашно.
Омесете средно меко тесто и го разделете на 3 части (2 големи равни части и една по-малка).
Първата топка разделете на малки топки.
Всяка топка с точилка разтеглете на кора, голяма колкото тавата, в която ще печете погачата (в случай - 32 см ).
Намажете тавата с малко олио и поставете първата кора.
Намажете я с разтопено масло. Върху нея поставете втората кора и отново намажете с масло. Повторете процедурата с останалите 3 кори.
След като ги наредите, с нож ги нарежете на 8 части, но не режете до края. Върховете от всяка част прегънете назад.
Втората топка тесто също разделете на 5 малки топки и всяка разточете не много тънко - с размер, колкото е пространството, останало в тавата. Тези кори също подредете една върху друга, като всяка мажете с разтопено масло (маргарин). Нарежете и тях на 8 части и горната част на всеки разрез прегънете назад и го поставете под първия венец от оплетеното вече тесто (вижте снимките).
Третата топка тесто разделете на 3 части.
Двете части леко разплескайте с ръце и ги поставете в средата на тавата, а между тях намажете с разтопено масло.
Третото малко топче разделете на малки топки и ги поставете отгоре в средата на тавата. С ножици ги резнете на 4 части и поръсете с кимион (или по желание сусам).
Цялата погача намажете с разбито яйце и оставете да втаса, докато изпълни тавата.
Печете на 200 градуса, докато хубаво се зачерви.