Цуреки - Гръцки великденски козунак с яйца.
Преди да разчупят великденският козунак, гърците казват молитва и благодарят на Бога за храната на масата и за здравето на близките си. Съгласете се, това печиво определено изглежда много елегантно, така че защо да не украсите масата си с този шедьовъра за Великден ?
Необходими съставки:
Пшенично брашно 2.5 пакета
мая 2 ч.л.
захар 4 супени лъжици
сол 1 ч.л.
яйце 7 бр.
прясно мляко 0,75 мл
масло 4 супени лъжици
Слънчогледово олио на вкус
Как да си го приготвите:
В дълбока купа смесете 1 пакет пресято брашно със сол и суха мая. Разбъркайте в купа 2 супени лъжици.масло с млякото. Разбърквайте непрекъснато и постепенно добавете млечната смес към брашното.
В отделна купа разбийте 2 яйца със захар, добавете и тази смес към тестото, поставете останалото брашно и бъркайте добре.
Поставете тестото върху работна повърхност, поръсена с брашно и започнете с месенето Поставете тестото в голяма купа, намазнена с растително олио, няколко пъти обърнете в нея тестото, за да попие цялата мазнина. Покрийте купата с памучна кърпа и я оставете за 2 часа на топло място, за да може да втаса
Вземете тестото върху работна повърхност, поръсете с брашно, разделете го на 2 части и го оставете за 10 минути. След това направете от двете части на тестото дълга палка с широчина 3-4 cm.
На пергамента за печене направете плитка от двете части на тестото, оставяйки в нея малки пространства за яйцата.
Покрийте пак с кърпа и оставете за още 45 минути на топло място.
Сложете боядисаните яйца на отделените места за тях и пъхнете плитката във фурната на 180 градуса (предварително я загрейте)