Домашната торта "Три чаши" е много лесна за приготвяне, но това не я прави по-малко вкусна! Можете да използвате за мярка всякаква чаша, основното е да използвате еднакъв обем за всички продукти, тогава тортата определено ще се получи. Ако ви се хапва нещо сладко, сочно и напоено с крем, пригответе си и вие Торта Трите чаши :
Домашна торта Трите чаши
Съставки за блата:
- Кисело мляко - 1 чаша;
- Брашно - 1 чаша;
- Захар - 0,5 чаши (можете да сложите и 1 чаша, ако обичате по-сладко);
- Сода - 1 ч.л (8 гр.);
- Яйце (голямо) - 1 бр.;
- Растително масло - 1/4 чаша (50 ml);
- Шипка сол;
- Какао - 2 с.л.;
- Ванилова захар - 1 с.л.
* 1 чаша може да бъде 200, 250 или 300 мл.
За крема:
- Заквасена сметана 25-30% (може да бъде купена или домашна) - 400 гр.;
- Варено кондензирано мляко - 1 кутия (370 gr);
- Лимонов сок (по желание) - 1 ч.л за стабилизиране на крема.
Приготвяне:
Извадете киселото мляко и яйцето от хладилника предварително, за да станат със стайна температура. След това в купа смесете захар, яйце, ванилова захар, щипка сол, растително масло, кисело мляко и сода.
Киселото мляко със сода ще даде реакция и масата ще се увеличи по обем. Пресейте брашното с какаото тук, разбъркайте. Тестото ще е течно - така трябва.
Изсипете във форма, застлана с хартия за печене и намазана с олио (може да изпечете и в голяма правоъгълна тава, а след това да нарежете на три равни части и ще имате правоъгълна торта). Печете на 170 градуса за 40 минути или до суха клечка.
Извадете готовия блат от формата 5 минути след изпичане, поставете върху решетка за половин час. След това се нарязва на 3 блата, а неравната горна част се отрязва и се смила на трохи за украса на тортата.
Смесете купешка или домашна заквасена сметана с варено кондензирано мляко. Тук може да се добави и лимонов сок, за да се стабилизира кремът бързо и да не е течен.
Сглобете тортата: кремът се разделя на 3 части и се разпределят равномерно върху корите. Покрийте със стреч фолио и оставете в хладилник за няколко часа (най-добре цяла нощ).
Натрошете отрязания блат с ръце или настържете на ренде, поръсете го отстрани и отгоре на тортата. Охладете за още час или сервирайте веднага!
Много нежна, напоена, умерено влажна и сладка, мека домашна торта. Много сполучлива комбинация от шоколадови блатове и крем карамел!